Politie Amsterdam geeft weggebruikers voorlichting

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Wijkteam Oud West van de Politie Amsterdam Amstelland gaat als proef drie maanden lang dagelijks één uur bij drie gevaarlijke kruisingen in Amsterdam West surveilleren om fietsers en andere weggebruikers voorlichting te geven over verkeersveiligheid en hun verkeersgedragingen.

De politie verwacht hiermee het aantal (bijna)  ongelukken op gevaarlijke kruisingen te verminderen. De eerste twee weken krijgen de weggebruikers voorlichting, daarna krijgen ze bij een verkeersovertreding – bijvoorbeeld fietsen door rood licht – een boete.

Op de drie extra gevaarlijke kruisingen (Overtoom/J.P. Heijestraat, Overtoom/1ste Constantijn Huygensstraat en de Clerqstraat/Nassaukade) gebeuren nog veel (bijna) ongelukken, ondanks de inrichting van de straat. Deze worden veroorzaakt door het rijgedrag van de weggebruikers; te hoge snelheid, het negeren van rood licht, het niet verlenen van voorrang en het kiezen van een verkeerde plaats op de weg door bijvoorbeeld in de verkeerde richting over het fietspad te rijden.

Meerjarenplan verkeersveiligheid
De proef past goed in het onlangs vastgestelde Meerjarenplan Verkeersveiligheid van de gemeente Amsterdam. De gemeente gaat het wegennet veiliger maken en wil de inwoners via verkeerseducatie, voorlichting en handhaving bewust maken van hun eigen verantwoordelijkheid in het verkeer. Na jaren van daling, neemt het aantal ongevallen weer toe. Op de drie kruispunten in Oud-West zijn in de periode 2007-2009 22 ongevallen met letsel gebeurd.

Werkgroep Blackspots Amsterdam
De gemeente pakt sinds 2000 de gevaarlijke kruisingen aan. De Werkgroep Blackspots Amsterdam 

maakt analyses van verkeersonveilige plekken en stelt maatregelen voor de korte en de lange termijn voor en brengt deze aan. Blackspot is een verzamelnaam voor kruisingen waar in drie jaar tijd meer dan 6 slachtoffers zijn gevallen.

Lees hier meer over de maatregelen die in Amsterdam worden genomen

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

De gemeente Amsterdam is in 2000 begonnen met het aanpakken van blackspots. In tien jaar is het aantal blackspots gedaald van 167 naar 66. Deze overgebleven blackspots worden in 2011 en 2012 in samenwerking met de stadsdelen door onder andere voorlicht...

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.