Pluk&play-lijst van Taskforce Verlichting

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Ge
Gemeenten kunnen in de openbare verlichting veel meer energie besparen dan enkele jaren geleden. De pluk&play-lijst helpt daarbij.

De pluk&play-lijst met eenvoudige maatregelen voor gemeenten en provincies is een publicatie van de projectgroep Openbare Verlichting (OVL) van de Taskforce Verlichting.

 

Hogere besparing mogelijk 

Uit de geactualiseerde pluk&play-lijst blijkt dat met dezelfde eenvoudige maatregelen aanzienlijk hogere besparingen gerealiseerd worden dan enkele jaren geleden. Zo kan het vervangen van hogedrukkwiklampen inmiddels tot 60% energiebesparing opleveren. Hetzelfde geldt voor de vervanging van zogenaamde fluorescentielampen. Het totale besparingspotentieel is daarmee verdubbeld ten opzichte van 2008.

 

Weinig inversteringen

Volgens Rob Metz, voorzitter van de projectgroep Openbare Verlichting van de Taskforce Verlichting, zijn de toegenomen besparingsmogelijkheden te danken aan technische innovaties. “Met weinig investeringen kan al snel veel bespaard worden en na enkele jaren leidt dit tot structureel lagere kosten voor de openbare verlichting.”

 

Eenvoudige maatregelen 

De pluk&play-lijst van de Taskforce Verlichting biedt een overzicht van maatregelen, die gemeenten en provincies eenvoudig kunnen treffen om energiebesparing te realiseren. Tegelijkertijd wordt hiermee de kwaliteit van de openbare verlichting verbeterd. De lijst is bedoeld als hulpmiddel bij het opstellen van een energiebesparingsplan en het uitvoeren van energiebesparende maatregelen in de openbare verlichting. Er is een pluk&play-lijst voor gemeenten (d.d. oktober 2010) en een lijst voor provincies (d.d. maart 2011). Beide zijn te vinden op de website van Taskforce Verlichting.

 
Auteur: Eveline Korving

Duurzame verlichting in Utrecht. Foto: Agentschap NL

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.