Pilot voor betere informatie over wegwerkzaamheden

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

In Noord-Holland is de Pilot Wegwerkzaamheden Actueel van start gegaan. Aannemers gaan bij wegwerkzaamheden en evenementen tot op de minuut nauwkeurig bijhouden wanneer welke weg afgesloten en weer opengesteld wordt, zodat automobilisten nauwkeuriger worden geïnformeerd.

Tot nu toe wordt deze informatie gegeven op basis van planningsgegevens. Maar als de uitvoering niet volgens de planning verloopt, is deze informatie niet correct. Weggebruikers worden dan omgeleid voor wegwerkzaamheden die al klaar zijn of lopen vertraging op als de planning is uitgelopen.

Nieuwe werkwijze
De nieuwe werkwijze, die in de pilot wordt getest, geeft een belangrijke rol aan de aannemer van de werken. Zodra de aannemer de weg op gaat of de weg weer vrijgeeft, wordt dit gemeld in het systeem van de betrokken wegbeheerder. Het aan- en afmelden is heel eenvoudig. De uitvoerder drukt op de aan- of afmeldknop in een toegezonden e-mail op de smartphone. De melding wordt vastgelegd in het registratiesysteem van de wegbeheerder en direct doorgegeven aan NDW voor verspreiding van deze informatie naar de aanbieders van verkeersinformatie. In de pilot worden drie opties getest voor het aan- en afmelden. Er wordt gekeken of dit het beste door de aannemer van de wegafzettingen, door de hoofdaannemer of door de wegbeheerder gedaan kan worden.

Aan het einde van de pilot (december 2012) wordt advies uitgebracht aan de overige wegbeheerders of een landelijke uitrol haalbaar is.

Samenwerkende partijen

Wegbeheerders: Rijkswaterstaat, provincie Noord-Holland en de gemeenten Amsterdam, Haarlem en Haarlemmermeer.

Aanbieders van verkeersinformatie: ANWB, TomTom, VID, INNRIX, Nokia en Be-Mobile.

Aannemers: BAM, KWS, BUKO Infrasupport, Traffic Service Nederland, Versluys Verkeerstechniek.

Systeemleverancier: Andes BV.

De opdrachtgever is het Landelijk Verkeersmanagement Beraad (LVMB) en de opdrachtnemer is Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW)

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.