Pilot trucknavigatie toont mogelijkheden voor verkeersveiligheid

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

Met speciale navigatiesystemen voor vrachtwagens is het mogelijk vrachtverkeer van bepaalde wegen weg te houden. Maar er moet nog het nodige verbeteren willen chauffeurs de navigatieadviezen opvolgen. Zo blijkt uit een proef in Drenthe.

Gemengde resultaten

De pilot in Drenthe laat een gemengd beeld zien. Van de 98 chauffeurs die meededen, bleek 70 procent vaak te zijn afgeweken van de adviezen van het navigatiesysteem, 30 procent wijkt soms af. Dat heeft deels te maken met de technisch onvolkomenheden van het gebruikte systeem. Zo moesten chauffeurs steeds het hele adres intypen, niet handig voor chauffeurs die elke dag dezelfde adressen langs moeten. Ook waren er onder de deelnemende bedrijven veel lokaal werkende bedrijven. Dat betekent dat de chauffeurs vaak goed bekend zijn in het gebied en geneigd zijn hun eigen lokale kennis te gebruiken in plaats van af te gaan op het navigatiesysteem.

 

Positieve conclusie

Toch kon uit de pilot de conclusie worden getrokken dat een goed navigatiesysteem kan leiden tot minder gereden vrachtautokilometers via ongewenste wegen. Hierdoor neemt de maatschappelijke overlast af. Ook bleek dat de geadviseerde routes niet per saldo leiden tot hogere kosten voor de transportbedrijven.

 

Verdere uitwerking

Sjoerd Bijleveld van de provincie Drenthe noemt de proef daarom wel geslaagd, ‘al hadden we er wat meer van verwacht.’ Hij ziet de pilot als een basis voor verdere uitwerking. ‘In navigatiesystemen zou de optie ‘maatschappelijk gewenste route’ een vaste optie moeten zijn. En daarbij zou het duidelijk moeten zijn waarom een chauffeur een andere route op wordt gestuurd, bijvoorbeeld omdat er een school in de nabijheid is. Nu was dat niet duidelijk.’ Bijleveld verwacht ook betere resultaten als het systeem wordt getest bij chauffeurs die landelijk werken of uit het buitenland komen. ‘Die zullen eerder afgaan op een navigatiesysteem dan lokaal werkende chauffeurs.’

 

Aanleiding

Aanleiding voor de proef was de constatering dat er weliswaar steeds meer navigatiesystemen op de markt komen die rekening houden met de specifieke kenmerken van vrachtauto’s. Maar dat het toch regelmatig voorkomt dat vrachtauto’s door straten rijden waar ze gezien hun afmetingen niet passen (klem onder het viaduct) of waar ze uit oogpunt van leefbaarheid of verkeersveiligheid niet gewenst zijn.

 

Gezamenlijk project

De provincie Drenthe nam daarom het initiatief voor deze pilot, met als doel wegbeheerders invloed op de routeadviezen te geven, zonder dat de vervoerders te maken krijgen met hogere kosten. De pilot is een gezamenlijk project van alle wegbeheerders in Drenthe, Andes (leverancier van routeplanners en cartografische diensten), TLN (Transport en Logistiek Nederland), verladersorganisatie EVO en kennisplatform CROW.

 
Auteur: Eveline Korving

Met speciale navigatiesystemen voor vrachtwagens is het mogelijk vrachtverkeer via bepaalde wegen te leiden. Wegbeheerders kunnen hier adviezen voor aangeven. (Foto: ANWB/AVD)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.