Pilot toont aan: grote efficiency winst mogelijk in logistiek

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min
“Ik ben trots op de logistieke pilots die in Zoetermeer worden gehouden. Er blijkt niet alleen uit dat bij vervoerders en verladers ruimte zit om op andere tijdstippen te rijden dan in de spits, ze geven ook aan dat de logistieke sector er zelf beter van wordt doordat kosten worden beheerst. Ik roep dan ook andere bedrijven in de logistieke sector op deze voorbeelden te volgen,” zegt Marc Rosier wethouder Verkeer Zoetermeer en ambassadeur Bereikbaar Haaglanden die samen met ruim veertig enthousiaste vervoerders te gast was bij Bode Scholten in Zoetermeer.

Tyrenet Nooteboom is één van de bedrijven, die mee heeft gedaan met de pilot ´Buiten-de spits-distributie´. `Van oorsprong verkopen wij banden en velgen aan garagebedrijven, hier zijn wij sterk in. De afgelopen jaren zien wij echter dat de logistieke component een steeds prominentere plek binnen ons bedrijf krijgt. Wij verzorgen de fijnmazige distributie voor bandenfabrikanten, wij slaan bandensets op voor garagebedrijven en leveren deze just-in-time af en wij starten met de onderdelendistributie voor onze klanten. Tijdens de pilot hebben wij onze logistieke processen onder de loep genomen en zagen wij dat hier enorme winst te behalen viel. Zo rijden wij nu bijvoorbeeld 3 routes per dag in plaats van 4 en allemaal buiten de spits. Dat is sneller en efficiënter. Daarmee besparen we fors op personeel, op brandstofkosten en op CO²-uitstoot, zonder dat het afbreuk doet aan de service naar onze klanten. Want dat staat voorop,” zegt Maurice Nooteboom.

 

Materialen dag ervoor bestellen

Bouwbedrijf Huurman heeft het vooronderzoek, de inventarisatie, al afgerond en gaat binnenkort daadwerkelijk met de pilot starten. Op papier zien we nu al dat we straks tijdwinst gaan behalen. In de bouw heb je vaak dat je ‘s morgen voordat je naar de klant gaat eerst nog materialen moet ophalen bij de bouwmarkt. Vaak gaat dat om kleine onderdelen want de grote materialen worden ter plekke bezorgd. Binnen de pilot “Buiten de spits distributie” hebben we bedacht dat we de medewerkers voortaan in de middag laten bellen welke materialen ze de volgende dag nodig hebben. Die bestellen we collectief en die worden op de zaak bezorgd of gehaald. De volgende dag nemen de medewerkers die direct mee naar de bouwplaats zonder dat ze langs de bouwmarkt hoeven te rijden. Dan kunnen ze ook voor de spits vertrekken. Eind november gaan we daadwerkelijk starten en ik verwacht behoorlijke stappen te zetten op het gebied van efficiency en kostenbesparing met deze werkwijze,” zegt Jeroen Huurman.

 

Grote efficiencywinst

Volgens Michel Oldenburg, projectleider Bereikbaar Haaglanden van Buiten de spits distributie laten de verschillende pilots duidelijk zien dat in de logistiek grote efficiency winst mogelijk is voor die bedrijven die hiermee serieus aan de slag gaan.

 

Linda-Rose Santhagens van Rijkswaterstaat West Nederland Zuid sprak de wens uit dat veel vervoerders deze inspirerende voorbeelden volgen. “Wanneer bedrijven vanuit enthousiasme zelf dit soort zaken oppakken dan krijg je resultaten die je als overheid nooit kunt bereiken. Met het programma Beter Benutten wil de landelijke overheid samenwerken met werkgevers en regionale overheden om met elkaar slimme en efficiënte verbeterslagen te maken. De wegen in de spitsen staan behoorlijk vol, terwijl buiten die spitsuren de kans op vertraging veel geringer is. Het is in ieders belang om die tijdstippen beter te benutten,”zegt Santhagens.

 
Auteur: Susanne Morren

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.