Pilot BikeScout in Eindhoven: ledlichten waarschuwen voor naderende fietsers

maandag 22 februari 2016
timer 1 min
Op
Op 3 maart start in Eindhoven een pilot met BikeScout, een innovatie van Heijmans, bij de fietsoversteek op een rotonde. Een detectiesysteem waarschuwt automobilisten bij oversteekplaatsen voor naderende fietsers met ledverlichting in het wegdek. Eindhoven is de eerste Nederlandse stad waar BikeScout wordt toegepast.

De gemeente Eindhoven heeft samen met een klankbordgroep van omwonenden, politie en Fietsersbond gekeken naar aanvullende maatregelen om de verkeersveiligheid voor fietsers te vergroten. Het leggen van rubberen drempels mei vorig jaar heeft daar al beduidend aan bijgedragen. Met BikeScout van Heijmans wil de gemeente nog eens tap verder gaan.

Knipperende LED-lichten
Heijmans heeft een systeem ontwikkeld dat op basis van fietssnelheid en afstand berekent op welk moment een fietser een kruispunt nadert en automobilisten tijdig waarschuwt met knipperende LED-lichten in het wegdek.

Evaluatie
Om het effect van de BikeScout te meten zijn tijdelijk twee mobiele camera’s geplaatst. Gedurende zes weken monitoren ze de verkeerssituatie op de rotonde. Daarna vindt samen met de klankbordgroep een evaluatie plaats op basis van de camerabeelden en de ervaringen van omwonenden.

 
Auteur: Redactie

Bikescout Heijmans

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.