Phileas terug als gewone hybride bus

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

 

 

 

Een ov-concept met designprijzen op het nachtkastje, de Phileas, kende zoveel problemen dat ingrijpende aanpassingen noodzakelijk bleken. Het automatisch geleidingssysteem en de serie-hybride aandrijving zijn geannuleerd. Een nagenoeg gangbare hybride stadsbus rijdt nu door Eindhoven.

 

Bij de ontwikkeling van de Phileas in de jaren 90 stond het SRE (Samenwerkingsverband Regio Eindhoven) hoogwaardig openbaar vervoer in de stadsregio voor ogen: een automatisch geleide voertuig over een grotendeels vrije busbaan. Hoe dat werkt? Nadat een chauffeur één keer de route rijdt, wordt deze opgeslagen in de boordcomputer. De bus kan dan rijden met de voorgeprogrammeerde route. Magneten die om de 4 á 5 meter in het wegdek zijn geplaatst verifiëren de geleiding. Zij geven de exacte plaatsbepaling door aan de computer. Inmiddels zijn de busbanen aangelegd, maar daarop heeft de bestuurder het heft weer helemaal in handen. ‘Een te laag veiligheidsniveau was argument om af te zien van de automatische geleiding’, zegt Theo Dijk, beleidsmedewerker bij SRE. ‘Een crash van de boordcomputer kan bijvoorbeeld desastreuze gevolgen hebben.’

Ook andere aanpassingen bleken noodzakelijk, onder meer door problemen met het batterijmanagementsysteem. Een parallelhybride aandrijving met een dieselmotor en elektromotor gezamenlijk op de achterste as vervangt de aanvankelijke serie-hybride (LPG-elektrisch) aandrijving met elektromotoren in alle wielen met uitzondering van de voorwielen.

‘Te veel innovatieve technieken tegelijkertijd en betrokkenheid van veel verschillende producenten waren bezwaarlijke factoren’, concludeert Dijk. Negen vernieuwde bussen rijden nu handgestuurd in Eindhoven. SRE beslist in 2010 over het geleid halteren van de Phileas.

In Istanbul verzorgen 50 zelfde aangepaste bussen de dienstregeling. De bedoeling is dat ze geleid gaan halteren, aldus een woordvoerder van bouwer APTS. De Franse gemeente Douai krijgt de primeur van de automatische geleiding. ‘12 Phileasvoertuigen gaan er in 2010 manueel en vanaf 2011 geleid rijden. Daarbij controleren drie boordcomputers elkaar.’ (HvdM)

 
Auteur: Joske van Lith

De Phileas rijdt als handgestuurde bus in de regio Eindhoven

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.