PBL waarschuwt voor houdbaarheid hoge kwaliteit van leven
Nederlanders zijn over het algemeen tevreden over hun materiële en sociale omstandigheden. Maar de manier waarop deze levenskwaliteit wordt bereikt kan niet lang standhouden en veroorzaakt milieuproblemen in binnen- en buitenland. Innovaties zal moeten helpen om Nederland duurzaam te houden en om efficiënt om te blijven gaan met schaarser wordende hulpbronnen.
Dit schrijven het Central Planbureau, het Planbureau voor de Leefomgeving en het Sociaal Cultureel Planbureau in het rapport Monitor Duurzaam Nederland 2014: Verkenning, Uitdagingen voor adaptief energie-innovatiebeleid. Dit rapport is aangeboden aan staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu
Het huidige overheidsbeleid heeft volgens de auteurs vooral aandacht voor energie- en klimaatdoelen voor 2020 en nauwelijks voor de periode daarna. De ontwikkeling van innovatieve, nu nog te dure, energieopties voor de lange termijn is daardoor te beperkt. Dat verkleint de kans op een succesvolle overgang naar een CO2-arme energievoorziening in 2050. Ook het verkrijgen van maatschappelijk draagvlak voor deze overgang krijgt nog weinig aandacht.
Recente burgerinitiatieven bieden een belangrijk aanknopingspunt om het draagvlak onder de bevolking voor andere energietechnieken te vergroten. Sociale innovatie is gebaat bij meer ruimte voor experimentele projecten. Deze derde editie van de Monitor Duurzaam Nederland is op verzoek van het kabinet geschreven en bestaat uit twee delen: een indicatorenrapport, onder verantwoordelijkheid van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS); en een verkenning over energie-innovatie, onder verantwoordelijkheid van het Centraal Planbureau (CPB), het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Sociaal en Cultureel Planbureau.
Reactie plaatsen •