PBL-optie: maak nul-emissievoertuigen tot standaard
De afspraken in het klimaatakkoord betreffen een vérgaande vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, ook in Nederland. Dat kan onder meer met energiezuinige processen, meer hernieuwbare energie, emissievrij vervoer, groene brandstoffen, en afvang en opslag van CO2.
Dit vergt nieuwe technieken, waarbij ook nieuwe infrastructuur, aangepaste regels, andere organisaties en soms zelfs andere gewoonten nodig zijn. Zonder krachtig beleid gaat dat niet lukken.
Beleidsopties
Het PBL draagt beleidsopties aan die al op korte termijn kunnen bijdragen aan een overgangsproces naar een CO2-arm Nederland. Politieke partijen kunnen hieruit putten bij de voorbereidingen van hun verkiezingsprogramma’s.
Nul-emissievoertuigen tot standaard maken
Voor het halen van het klimaatdoel is er in elke sector vernieuwing nodig en die ziet er in elke sector weer anders uit, stelt het PBL verder. In het personenverkeer is er de optie om nul-emissievoertuigen (zoals elektrische auto’s) tot de toekomstige standaard te maken.
Inzet op alle fronten nodig om doel te halen
Als partijen invulling willen geven aan de opgave om te komen tot een reductie van de broeikasgasemissies met 80-95 procent in 2050, dan kan dat alleen als zij inzetten op een groot aantal maatregelen tegelijkertijd. Met andere woorden: het is dan niet of-of, maar en-en.
Ondersteunend beleid
Al deze vernieuwingen vragen om ondersteunend beleid en dat kan in verschillende vormen zoals facilitering, regelgeving op vele gebieden, publiek-private samenwerking, subsidies of andere financiële prikkels. Het PBL heeft dat uitgewerkt in de vorm van vele specifieke opties voor energie- en klimaatbeleid die kunnen worden ingezet als Nederland de komende jaren serieus werk wil maken van het akkoord van Parijs.

Een van de beleidsopties is om nul-emissievoertuigen in de toekomst tot de standaard te maken
Reactie plaatsen •