Pas je rijbewijs? Snel op cursus!
Met ‘On the Road’ biedt de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) in samenwerking met de Vlaamse overheid en Ethias jonge autobestuurders de kans om tegen een tarief van 20 euro een ééndags vervolmakingscursus preventief rijden te volgen. Meer dan 5000 jongeren maakten daar de afgelopen jaren al gebruik van. De Vlaamse overheid wil de cursus inbedden in een traject van levenslang leren.
Een gefaseerde rijopleiding, ook wel aangeduid als het LOVE-principe (van Leren, Oefenen, Vervolmaken en Eeuwig lang leren), is essentieel om de veiligheid van jonge autobestuurders in het verkeer te verbeteren, aldus de VSV. Jonge bestuurders raken immers veel vaker betrokken in zware verkeersongevallen dan bestuurders uit andere leeftijdsgroepen. Onderzoek wijst uit dat de grootste risico’s zich voordoen tijdens de eerste duizenden kilometers na het behalen van het rijbewijs. Zowel leeftijd als rijervaring spelen daarbij een rol. Zo hebben jongeren vaak de neiging de eigen vaardigheden achter het stuur te overschatten terwijl ze de werkelijke risico’s onderschatten.
Risico’s herkennen en vermijden
Met On the Road geeft de VSV jongeren tussen 18 en 24 jaar die net hun rijbewijs hebben behaald meer inzicht in hun eigen rijgedrag en de manieren om risico’s te vermijden. De opleiding duurt een halve dag en bestaat zowel een theorie- en een praktijkgedeelte onder leiding van een ervaren rijlesgever. ‘Verkeersinzicht en preventief rijgedrag staan daarbij centraal. On the Road gaat daarmee een stap verder dan de huidige rijopleiding die vooral focust op het aanleren van verkeersregels en technische vaardigheden’, zegt VSV-woordvoerder Werner De Dobbeleer.
De vorming start met een theoriegedeelte waarin jongeren aan de hand van filmpjes en stellingen discussiëren over mogelijke risicosituaties en risicogedrag in het verkeer. Vervolgens is er een praktijkgedeelte op een afgesloten oefenterrein, waarin de deelnemers in kleine groepjes en onder begeleiding van de lesgever gevaarlijke situaties kunnen ervaren en er op gepaste wijze leren op te reageren. Nadien gaan ze samen de weg op voor een analyse van hun rijstijl. Daarbij gaat er veel aandacht naar preventief rijgedrag en krijgen de deelnemers volop tips om risico’s te leren herkennen en voorkomen.
Levenslang leren
On The Road past perfect binnen de filosofie van een gefaseerde rijopleiding, waarvoor Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts momenteel de krijtlijnen uitzet: ‘Ik wil de hervormde rijopleiding inbedden in een traject van levenslang leren. Het behalen van je rijbewijs mag geen eindpunt zijn. Mensen moeten gemotiveerd zijn om ook nadien hun rijvaardigheden aan te scherpen. Je bent immers nooit te oud om te leren’, aldus minister Weyts.
On The Road praktisch
Dankzij de steun van de Vlaamse overheid betalen jongeren slechts 20 euro voor een vervolmakingscursus van een halve dag, de overheid past via de VSV de rest van het bedrag bij. Bovendien krijgen jongeren die een On the Road-cursus hebben gevolgd korting op hun autoverzekering. Inschrijven voor een On the Road-opleiding kan via www.ikvolgontheroad.be. De cursussen worden op een tiental locaties in Vlaanderen aangeboden. Ook scholen, gemeenten, verenigingen en organisaties kunnen een On the Road-opleiding organiseren. Meer info vind je op www.ikvolgontheroad.be.
risicogroep
In 2013 telde Vlaanderen 4883 letselongevallen waarbij minstens één jonge autobestuurder tussen 18 en 25 jaar betrokken was. Bij autobestuurders in die leeftijdsgroep vielen 32 verkeersdoden en 2711 gewonden. Jonge autobestuurders zijn daarmee betrokken in ongeveer 1 op 5 letselongevallen (21,9 procent) en vertegenwoordigen 8,3 procent van het totale aantal verkeersdoden en 9,3 procent van het totale aantal gewonden in Vlaanderen (klik hier voor een Tabel).
Reactie plaatsen •