Parkeren is fijn

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De Vexpan reikt direct in januari alweer nieuwe European Standard Parking Awards (ESPA-awards) uit, bijvoorbeeld aan Interparking voor parkeergarages in Utrecht, Hoofddorp, Arnhem en Heerhugowaard. Dit keurmerk wordt uitgereikt op basis van een checklist die een paar keer per jaar wordt aangepast aan de nieuwste trends in techniek en ontwikkeling in parkeergarages. Naast een nieuwe NEN-normering voor maatvoering signaleert Vexpan een trend in maatregelen die de beleving van parkeren verbeteren en een snelle ontwikkeling van oplaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen.  

Het keurmerk ESPA-awards wordt binnen de vakgroep van parkeerexploitanten serieus genomen en wint aan aanzien, aldus Wim van der Heide, woordvoeder voor de Vexpan. De award is in het leven geroepen door de Europese parkeerbranche, omdat zij de kwaliteit en het imago van parkeervoorzieningen wil verhogen. Bij de toetsing wordt gebruikgemaakt van een uitvoerige checklist, waarbij onderdelen als verlichting, gebruiksgemak, veiligheid, comfort en betaalsystemen aan de orde komen.


De parkeergarage krijgt punten per onderdeel. Om in aanmerking te komen voor de award, moet een parkeergarage minimaal 160 punten uit een maximum van 300 behalen. De award wordt toegekend in de vorm van een plaquette met een uitgiftedatum. Na verloop van tijd is het verstandig om een nieuwe aanvraag te doen voor de award. De kans is dan groot dat de checklist op onderdelen is aangepast aan nieuwe normeringen en aan nieuwe ontwikkelingen. Ook worden er extra punten toegekend aan innovaties. Zo ontving de De Q-Park-garage bij het St Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein onder meer een award voor de rolstoelservice in de parkeergarage, waarmee ziekenhuispatiënten, gelijkvloers het ziekenhuis kunnen bereiken. Een duidelijke nieuwe trend in parkeergarages is volgens Vexpan, uitbreiding van de dienstverlening om het negatieve imago van parkeren om te buigen. Als voorbeeld noemt Van der Heide, parkeren in afgesloten boxen waar de bestuurder bij terugkomst al zijn boodschappen in een tas aantreft. Daarnaast ontwikkelt zich een oplaadstructuur voor elektrische auto’s. Nu zijn dat nog oplaadpalen, maar in de toekomst mogelijk inductieplaatsen. De parkeergarage neemt zo de rol van het tankstation over.  

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.