Parkeervignet voor alle inwoners van Harlingen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Vanwege de overlast van eilandgasten die hun auto langere tijd  in een woonwijk parkeren, heeft de gemeente Harlingen voor alle bewoners een parkeervignet ingevoerd.

Wie in het betaald-parkerengebied in de binnenstad woont, had al langer een parkeervergunning nodig. Nu geldt in de buitenwijken en in het naburig dorp Midlum dat bewoners voor 2,50 euro een parkeervignet moeten aanschaffen. Voor mensen die op bezoek komen, kunnen bewoners een parkeerkraskaart kopen voor 50 cent per dag. Bedrijven kunnen voor hun werknemers ook een parkeervignet aanschaffen.

Aanleiding is de overlast van gasten van Terschelling en Vlieland die hun auto’s soms weken in een woonwijk neerzetten. De reacties op de invoering van het parkeervignet zijn tot dusver gemengd, zegt wethouder Maria Le Roy van Harlingen. ‘In woonwijken waar geen overlast is er onbegrip, maar in woonwijken waar het wel speelt, zijn inwoners positief. Zij ergerden zich als er drie weken een vreemde auto voor de deur stond. Er zijn ongeveer zestig bezwaarschriften ingestuurd. Dat vind ik voor onze bevolking wel meevallen.’

Voor bezoekers van de binnenstad of dagjesmensen is er een speciaal gratis parkeerterrein. Voor een aantal speciale bestemmingen, zoals sportclubs en het theater, zijn blauwe zones ingericht waar maximaal vier uur mag worden geparkeerd.

'overdreven en gecompliceerd’
Eric Neef, regiomanager van de ANWB noemt het Harlingse parkeerbeleid ‘wat overdreven en gecompliceerd’. ‘Was het invoeren van een gemeentebrede blauwe zone niet eenvoudiger geweest?’ vraagt hij zich af. Wethouder Le Roy zegt dat dat ‘ontsierend’ zou zijn. ‘Je moet dan overal in de weer met blauwe strepen en daarnaast borden neerzetten, want het is noodzakelijk dat fysiek aan te brengen.’

De maatregel is met opzet niet in het zomerseizoen ingevoerd, maar per 1 november. Tot 1 januari worden er nog ‘waarschuwingsbekeuringen’ uitgedeeld, daarna volgen echte.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.