Parkeersector wacht op behoefte uit de markt

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

In parkeergarages in Rotterdam, Utrecht en Zaandam zijn de eerste oplaadpunten voor elektrische auto’s. Welke rol ziet de parkeerbranche voor zichzelf weggelegd?

Begin april is in Zaandam de Q-Park Hermitage geopend. De ambitie van deze parkeerfaciliteit  

(900 parkeerplaatsen) is om hier Nederlands grootste oplaadstation voor elektrische auto’s te maken. Dit jaar worden er 32 elektrische oplaadstations geplaatst, waarvan 30 stations worden gebruikt door de gemeente Zaanstad om milieuvriendelijke dienstreizen te maken. De overige zijn voor het publiek. Q-Park zegt de maatschappelijke vraag naar duurzame energie en de marktontwikkeling van elektrische auto’s nauwlettend te volgen. Bij concrete en specifieke behoefte vanuit de markt zal Q-Park inventariseren of oplaadpunten geplaatst kunnen worden in een specifieke parkeerfaciliteit. Volgens het bedrijf is het nu nog niet relevant om een groot gedeelte van de parkeerfaciliteiten uit te rusten met elektrische oplaadpunten. Ook P1 kijkt met belangstelling naar de ontwikkeling van het elektrisch vervoer, maar meldt nog geen concrete plannen voor oplaadpunten in de garages. P1 verwacht naast de ontwikkeling van het elektrisch vervoer ook verbetering van de luchtkwaliteit door het terugdringen van zoekverkeer, via in-car informatieoverdracht.

 

‘Als elektrisch rijden aanslaat zullen de exploitanten van parkeergarages hier snel op inspringen met het aanbieden van oplaadpunten’, aldus VEXPAN. Tot nu toe beperkt het aantal oplaadpunten zich tot enkele garages met een klein aantal oplaadpunten, bijvoorbeeld in Rotterdam. Toch benadrukt de brancheorganisatie dat de parkeersector er veel aan gelegen is een groener imago te krijgen. Oplaadpunten helpen daarbij, maar van belang is dan ook dat ze gevoed worden door groene energie. Met name bovengrondse parkeergarages kunnen met behulp van zonnecollectoren (deels) in de eigen energiebehoefte voorzien. Tot slot noemt VEXPAN de vermindering van luchtvervuiling en geluidsoverlast door elektrische auto’s als kans voor betere inpassing van parkeergarages binnen de stedelijke omgeving, zeker met het oog op bundeling van verkeersstromen door vervanging van straatparkeerplaatsen door garages.

 
Auteur: Joske van Lith

Slaat elektrisch rijden aan dan springen volgens VEXPAN de exploitanten van parkeergarages hier snel op in met het aanbieden van oplaadpunten

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.