Parkeerpanel bespreekt de goede fietsparkeerplaats

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min
Ma
Maatwerk, veilig en functioneel. Dat zijn belangrijke voorwaarden waaraan een goede fietsparkeerplaats aan moet voldoen. Deze en mee conclusies trekt het Parkeerpanel van magazine PARKEER24 in het aprilnummer. 20 procent van de fietsers kiest voor betaald parkeren, de rest is slecht over te halen om dat ook te doen. De fietsflat wordt in dit verband genoemd als oplossing.

Het ParkeerPanel bestaat uit Otto van Boggelen van het Fietsberaad, Wim Bot van de Fietsersbond, Folkert Piersma van ProRail en Christien Rodenburg van de gemeente Utrecht. Een fragment uit dit panelgesprek.

Maatwerk
Van Boggelen ‘De eisen die je moet stellen aan een fietsparkeerplek hangen af van de gebruiker. Een fietser stelt hogere eisen aan de fietsparkeerplek bij zijn eigen woning, waar de fiets ook moet overnachten dan aan de plek bij de bakker voor de deur. Ook de stallingsduur is een belangrijk criterium. Hoe langer men wil parkeren, hoe hoger de eisen aan de bescherming tegen diefstal, vandalisme en weersinvloeden. Daarnaast is de waarde van de fiets van invloed. Kortom: maatwerk. De inzet van moderne webbased technologie kan enorm helpen om maatwerk te leveren en de exploitatietekorten te verminderen.

Veilig en functioneel
Piersma benadrukt dat onstreet en offstreet fietsparkeerplaatsen minimaal veilig en functioneel moeten zijn. Ze worden geplaatst om te voorkomen dat fietsen her en der gestald gaan worden, dus moeten ze van voldoende kwaliteit zijn zodat de fietser deze ook wil gebruiken. Bij onstreet stallingen zijn naast de gebruikskwaliteit van de klem, beugel of rek, ook de omgevingsfactoren van belang. Ligt de stalling op een plek die past bij het gebruik en is de stalling overzichtelijk en ook in de avonduren sociaal veilig, met voldoende verlichting? Daarnaast moet in alle gevallen het aantal stallingsplekken voldoende zijn in relatie tot de vraag.”

Fietsflat
Slechts circa 20 procent van de fietsers die naar het station gaan, of vanaf het station hun reis op de fiets voortzetten, maakt gebruik van betaalde stallingen. De rest kiest dus voor gratis en is ook moeilijk te dwingen om van betaalde stallingen gebruik te maken. Een aantrekkelijke stalling, gecombineerd met een aantrekkelijk regiem, zoals de eerste 24 uur gratis, is hiervoor een oplossing. Een tussenvorm is de fietsflat. Geen echte maaiveld (onstreet) stalling, maar ook geen echte offstreet. Groot voordeel van de fietsflat is dat je grote capaciteit kunt bouwen op een beperkt oppervlak en dat het een open en sociaal veilige voorziening kan worden, mits hier voldoende aandacht aan wordt besteed.

Lees het volledige artikel in magazine PARKEER24 #2. Heeft u geen abonnement? Klik hier voor meer informatie en aanmelden. 

 

 

 

foto: ANWB/AVD

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.