Parkeerders betalen liever en meer per minuut

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

Mensen vinden tegenwoordig eerder een parkeerplek en ook de kwaliteit ervan wordt positiever beoordeeld. Deze conclusies trekt Wim van der Heide, vice-voorzitter van de Vexpan uit een vervolgonderzoek van de Vexpan op het parkeeronderzoek van drie jaar geleden.

Consumenten zijn nu meer tevreden met parkeren dan drie jaar geleden, zo blijkt uit de uitkomsten van het onderzoek bureau Trendbox in opdracht van Vexpan Platform Parkeren Nederland. Het onderzoek vertegenwoordigt de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder en in het bezit van een auto

 

Eisen aan parkeerplek

De eisen aan een parkeerplek verschillen per soort parkeerplek. Voor veelvuldig gebruikte parkeerplaatsen, bijvoorbeeld bij wonen en werken, zijn de belangrijkste eisen: gratis, altijd plaats, veilig en dichtbij. Bij het winkelen worden ‘veiligheid’ en ‘goede verlichting’ als zeer belangrijk ervaren. Dit geldt ook bij uitgaan en dagjes uit. Bovendien willen mensen er op die momenten ook extra voor betalen. Een schone parkeerplek wordt overigens niet extra gewaardeerd. Evenals extra faciliteiten in een parkeergarage zoals een toilet: daar willen parkeerders geen extra geld voor betalen. Ook zijn weinig mensen bereid te betalen voor reisinformatie. De mensen die dat wel willen, hebben e  een klein bedrag per keer voor over. Betalen doen mensen het liefst per minuut, ook al is dat relatief duurder. Zo betlaat 80 procent liever 5 cent per minuut (in feite 3 euro per uur), dan in één keer 2,50 euro per uur.

 

Kosten en afstand

Bijna de helft van de ondervraagden parkeert liever goedkoper op enige afstand. Ongeveer een kwart van de ondervraagden wil tegen een hoger bedrag zo dichtbij mogelijk parkeren. Een besparing van 1 of 2 euro trekt nog niet veel mensen over de streep. Bij een prijsverschil van 5 euro voor de totale bezoekduur, gaat 80 procent van de mensen een kwartiertje lopen.

Parkeervoorzieningen aan de randen van de steden met een overstap op het openbaar vervoer, worden weliswaar breed gewaardeerd, maar minder gebruikt. Pas als parkeren verderop meer dan 10 euro kost, komt het gebruik van P&R als laatste alternatief naar boven. Bij parkeertarieven boven de 20euro kiest de overgrote meerderheid voor het openbaar vervoer.

Het zoeken van een alternatieve parkeerplek is amper van toepassing voor winkelend publiek. Bij het winkelen - gemiddelde parkeertijd 1 tot 2 uur - is niet snel sprake van een prijsverschil van 5 euro, voor dagparkeerders (werk) is dat prijsverschil sneller te maken.

 

Gratis veiligheid

Parkeerders onderkennen dat parkeren veiliger wordt door meer in parkeergarages en minder op straat te parkeren. Maar veel mensen zijn niet bereid meer te betalen als er meer in parkeergarages geparkeerd kan worden.

De Vexpan geeft voorlichting over parkeren en ontwikkelt en bevordert kennis in de sector en is aanspreekpunt voor leden, overheid en andere partijen op het gebied van parkeren.

parkeerders vinden sneller een kwalitatief goede parkeerplaats

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.