Parkeerbarometer geeft gemeente inzicht in gebruik parkeerareaal

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

Twintig gemeenten doen op dit moment mee aan de Parkeerbarometer van parkeeradviesbureau Spark en Erasmus Universiteit Rotterdam. Gemeenten krijgen hiermee inzicht in de ontwikkeling in het gebruik van het parkeerareaal in hun binnensteden.

De eerste resultaten van de Parkeerbarometer kwamen in november naar buiten. Op basis van de gegevens van (toen) 19 gemeenten over de periode 2008-1212 werd geconstateerd dat het gemiddeld aantal verkochte parkeeruren per jaar daalde met ruim 10 procent. Dat is veel meer dan de afname van de binnenlandse bestedingen in die periode (3,7 procent volgens CBS). De daling van het gemiddelde gebruik van een parkeerplaats (verkochte parkeeruren per parkeerplaats) bleek nog groter, ongeveer 25 procent.

‘Dat laatste komt door de uitbreiding van het parkeerareaal,' zegt Rob Ebbing van Spark. ‘Er lijken meer parkeerplaatsen bij te komen dan nodig zijn. In die zin is het “Beter benutten” van het ministerie van IenM nog niet overal doorgedrongen. Eerst benutten voordat je gaat bouwen.’ Als mogelijke oorzaak wijst Ebbing naar het rigide toepassen van parkeernormen. ‘CROW-kengetallen worden vaak tot norm verheven, terwijl deze kengetallen maar een grove indicatie geven. Parkeren is maatwerk waarbij de gehele omgeving van belang is.’

Inzicht in gegevens
Gemeenten die aan de Parkeerbarometer meedoen krijgen inzicht in de ontwikkeling in het gebruik van hun eigen parkeerareaal, vergeleken met dat van andere gemeenten. Ebbing: ‘Een grote gemeente als Enschede kan op deze manier zien ‘hoe ze het doen’ ten aanzien van gemeenten van dezelfde grootte, maar ook ten aanzien van gemeenten uit hun directe omgeving, zoals Hengelo en Almelo.’
De dalende trend in verkochte parkeeruren manifesteert zich het minst in middelgrote gemeenten. Grote gemeenten scoren gemiddeld het best, kleine gemeenten laten een grotere daling zien.

Deelnemende gemeenten wordt gevraagd gegevens aan te leveren over de omvang van hun gereguleerde parkeerareaal en het gebruik daarvan. Opvallend was dat eenderde van de geïnteresseerde gemeenten afhaakte omdat het niet lukte de gewenste gegevens boven tafel te krijgen. Ebbing: ‘Dan vraag je je af hoe dergelijke gemeenten de effecten van hun parkeerbeleid monitoren?’ Volgens Ebbing levert het delen van parkeerdata gemeenten veel op. ‘Zo ontstaat een beter inzicht in het gebruik van het parkeerareaal. Dat helpt om begrotingen op basis van feiten te maken en te kunnen beoordelen of het gemeentebeleid de beoogde effecten heeft.’

De Erasmus Universiteit Rotterdam en Spark gaan de Parkeerbarometer jaarlijks houden. Gemeenten die ook mee willen doen kunnen zich aanmelden bij Spark.

Dit is een samenvatting van de paper 'Parkeerbarometer, een wereld te winnen!', die is gepresenteerd tijdens het Colloquium Vervoersplanologisch Speurwerk 2013'.
Klik hier voor de volledige paper.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.