‘Oversteekplaatsen moeten toegankelijker’

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min

Blijf Veilig Mobiel heeft de resultaten gepresenteerd van de zogenaamde ‘Zebrachecks’. Belangrijkste conclusie: oversteekplaatsen moeten veiliger én toegankelijker.

Blijf Veilig Mobiel heeft de Zebracheck ontwikkeld, een instrument waarmee op eenvoudige wijze de veiligheid en toegankelijkheid van een oversteekplaats is te toetsen.

Geen rustpunt
Het verkeer rijdt vaak te hard. Bij bijna de helft van lange oversteekplaatsen ontbreekt het wettelijk verplichte rustpunt in het midden, of is het te klein. Rateltikkers en geleidelijnen voor blinden zijn vaak afwezig. Op- en afritten zijn niet goed afgestemd op de oversteekplaats.  Al deze onvolkomenheden op en rond een zebrapad maken het oversteken voor mensen die slecht ter been zijn, in een elektrische rolstoel of scootmobiel rijden of slechtziend zijn bijzonder onveilig en soms zelfs ronduit gevaarlijk.

Wegbeheerder geïnformeerd
Mobiliteitsambassadeurs van Blijf Veilig Mobiel hebben meer dan 50 zebrachecks en 20 meldingen gedaan van zebra’s en oversteekplaatsen met verkeerslichten. Onder hen waren veel vrijwilligers van de Oogvereniging en lokale gehandicaptenplatforms. Verschillende lokale media hebben aandacht geschonken aan de zebrachecks. Veel bevindingen zijn gemeld bij de gemeentelijke wegbeheerder.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.