Overijssel zet 'kop' op rijopleiding

woensdag 24 maart 2004
timer 2 min

De Kop van Overijssel zet een 'kop' op de rijopleiding. Dit jaar krijgen zeshonderd beginnende automobilisten de kans zich gedurende vijf extra lesuren te bekwamen in voertuigbeheersing bij berm-situaties, in bochten en bij slecht zicht. Dit 'pluspakket' valt onder de vlag van 'Duurzaam Veilig'.
Aan het nieuwste KOVO-project (Kop van Overijssel) nemen vijf rijscholen deel in een gebied van ongeveer 65 000 inwoners. Ingrediënten van de extra lesuren zijn onder meer voertuigbeheersing bij remmen met en zonder ABS, gedragsbeïnvloeding en 'Het Nieuwe Rijden'; dat wil zeggen: het aankweken van een sterk anticiperende, behoedzame en milieusparende rijstijl. Behalve met eigen 'KOVO'-geld moet het project bekostigd worden door externe sponsors, zoals verzekeringsmaatschappijen.
Volgens projectleider Duurzaam Veilig Louis van der Wart hebben de inspanningen de afgelopen jaren al veel vruchten afgeworpen. In 1995 vielen in de regio nog 25 verkeersdoden, vergeleken naar inwonertal op dat moment het vijfvoudige van het landelijk gemiddelde. De laatste jaren blijft het dodental onder de tien. Het aantal gewonde verkeersslachtoffers daalde minder spectaculair: van 259 in het peiljaar naar rond de 225 nu.
Als een van de laatste projecten voor het slotjaar (2004) staat in het gebied nog de ontwikkeling van een lesbrief verkeersethiek op stapel. Evenals veel eerdere activiteiten staat deze lesbrief in het teken van educatie en voorlichting. Met deze brief richt de regio zich onder meer via de kerken op jongeren die in veel gevallen met normale campagnes (disco's, sportscholen, uitgaansleven) niet worden bereikt.
Na 2004 zullen de Duurzaam Veilig-activiteiten overigens opgaan in regionale uitvoeringsprogramma's van de provincie.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.