Overijssel verbetert verkeersveiligheid met geleiderails

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
De
De provincie Overijssel gaat de verkeersveiligheid op haar wegen verder verbeteren door het plaatsen van negen kilometer geleiderail. Ook worden 100 bomen weggehaald die te dicht bij de rijbaan staan. Deze worden elders herplant. Daarnaast worden geleiderails langs vaarwegen aangebracht om te voorkomen dat voertuigen te water raken.

Overijssel is de eerste provincie die op deze schaal met deze maatregelen ernstige ongevallen wil voorkomen. De totale kosten voor het project zijn 800.000 euro.

 

Geleiderail
De provincie Overijssel heeft de locaties onderzocht waar relatief veel ongevallen met bomen plaatsvinden. Dat was onder meer het geval op wegen in de gemeenten Ommen en Tubbergen. Om de wegen veiliger te maken wordt daar een geleiderail geplaatst. Daardoor is het kappen van grote hoeveelheden bomen is daarom niet nodig.

De geleideconstructie is een rail met een kern van staal en een buitenkant van hout. Hierdoor is deze goed in te passen in een landelijke omgeving. Bij een botsing wordt de auto opgevangen, waardoor ernstig letsel wordt voorkomen. Ook motorrijders worden beschermd door het plaatsen van een doorgaande balk onder de geleiderail. Deze balk vangt de motorrijder op, mocht deze uitglijden en in de rail schuiven.

 

Maatregelen
De provincie voert een pakket van maatregelen uit waarmee de veiligheid van en doorstroming op wegen snel en effectief verbetert. Het plaatsen van geleiderails en het weghalen van bomen is hier een onderdeel van.

De afgelopen vier jaar heeft de provincie al 400 locaties verkeersveiliger gemaakt. Uit een eerste evaluatie blijkt dat de aanpak werkt; het aantal ongevallen op provinciale wegen met ernstige slachtoffers (doden en ziekenhuis gewonden) is met 28% verminderd. Dit najaar wordt nog eens op 250 locaties de veiligheid verbeterd.

 
Auteur: Joske van Lith

Overijssel wil de veiligheid op wegen verbeteren en plaatst daarvoor onder meer geleiderails.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.