Overijssel markeert afstandhouden

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

Het Regionaal Orgaan voor Verkeersveiligheid Overijssel (ROVO) maakt de aanwijzing ‘2 seconden afstand’ zo concreet mogelijk. Met chevrontekens op de weg, een afstandtabel en een elektronisch hulpmiddel in de auto is een campagne gestart om automobilisten beter afstand te laten houden op hun voorgangers.

Uit de ongevallencijfers in Overijssel blijkt dat onvoldoende afstand houden één van de belangrijkste ongevalsoorzaken is bij automobilisten in de leeftijdscategorie van 25-60 jaar. Bij meer dan een kwart van de ongevallen reden de voertuigen te dicht op elkaar. De campagne richt zich op aanpassen van infrastructuur, handhaving en educatie.

 

Proef met chevrontekens

Bij wijze van proef worden op verschillende weggedeelten van drie provinciale wegen in Overijssel (N34, N342 en N347) zogenaamde chevrontekens (^) op het wegdek aangebracht met een onderlinge afstand van 44 meter (de afstand die je in 2 seconden aflegt bij een snelheid van 80 km per uur).

Burgerpanel

Ebelien Groefsema van het ROVO vertelt dat de suggestie voor chevrontekens kwam van het burgerpanel dat de provincie raadpleegde. ‘Mensen hebben behoefte aan concrete instrumenten om afstand  te houden.’ Eerder experimenteerde de provincie Noord-Brabant met de in buitenland vaker toegepaste chevrontekens. Uit de toenmalige evaluatie (2009) bleek dat automobilisten de tekens een prettig hulpmiddel vonden. Of de tekens ook tot minder ongelukken leidden, bleef onduidelijk.

 

Handhaving

Naast de proef met de chevrontekens zet Overijssel in op meer handhaving. De politieregio's IJsselland en Twente houden tijdens de een jaar durende campagneperiode extra handhavingsacties en besteden ook aandacht aan 'afstand houden' in hun publiekscommunicatie.

 

Rijstijlscan en mobile eyes
Overijssel wil bedrijven meer gaan aanspreken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid veilig te rijden. Daarom worden in het kader van deze campagne bedrijven betrokken. Zij kunnen hun werknemers een rijstijlscan aanbieden en zogenaamde mobile eyes in bedrijfsauto’s aanbrengen. Dit ‘oog’ geeft een signaal als de afstand tot de voorligger onvoldoende is. Als eerste zijn de eigen poolauto’s van de provincie met een dergelijk oog uitgerust.

Afstandsschijf
De Overijsselse campagne sluit aan bij de landelijke campagne 'daar kun je mee thuis komen'. Er is een speciale campagnewebsite: www.2seconden.nl. Verder worden er ‘afstandsschijven’ verspreid. De 'afstandschijf' is een hulpmiddel om de veilige afstand te berekenen bij de meest voorkomende maximumsnelheden. De veilige afstanden worden niet alleen in meters maar ook in aantallen auto’s aangegeven, ook weer om mensen een zo concreet mogelijke aanwijzing te geven. De afstandsschijf zal op diverse plaatsen in Overijssel worden verspreid door een promotieteam en kan gratis worden aangevraagd op de campagnewebsite.

Wat is 2 seconden afstand?

De bestuurder begint met tellen als de voorligger een bepaald punt passeert (een lantaarnpaal of een hectometerpaaltje) en telt af (21, 22...) tot deze zelf dat punt passeert. Bij twee seconden of meer bevindt de bestuurder zich op veilige afstand van de voorganger. Bij slecht weer is de veilige afstand groter.

 
Auteur: Karin Broer

Op drie provinciale wegen in Overijssel (N34, N342 en N347) worden zogenaamde chevrontekens (^) op het wegdek aangebracht met een onderlinge afstand van 44 meter (de afstand die in 2 seconden wordt afgelegd bij een snelheid van 80 km per uur).

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.