Overijssel honoreert 75 openbare e-laadpalen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Zes Overijsselse gemeenten ontvangen 1000 euro per laadpaal subsidie van de provincie voor de plaatsing van in totaal 75 openbare laadpalen voor elektrische auto’s. Deze gemeenten dienden als eerste een aanvraag in. Uit onderzoek van adviesbureau OverMorgen blijkt een groeiende behoefte aan openbare laadpalen tot bijna 1400 in 2020. De provincie bekijkt op basis van deze behoefte of zij een faciliterende rol kan vervullen bij de verdere uitbouw van een dekkend netwerk van openbare laadpalen.

De gemeenten die nu een bijdrage ontvangen zijn Hengelo (20 laadpalen), Twenterand (8), Enschede (20), Oldenzaal (9), Hellendoorn (10) en Rijssen-Holten (8). Daarmee is het beschikbare budget uitgeput. Het adviesbureau OverMorgen heeft in opdracht van de provincie onderzocht welke behoefte aan laadpalen er is binnen Overijssel.

1400 laadpalen in 2020
Het bureau schat op basis van landelijke prognoses in dat er in 2020 19.500 elektrische auto’s in Overijssel rondrijden. Eenderde daarvan is aangewezen op opladen in de openbare ruimte. Op basis van die verwachting is de inschatting dat er in 2020 1400 laadpalen nodig zijn om de batterijen van de elektrische auto’s op te laden. De totaal te verwachten investeringssom hiervoor is ingeschat op 8 miljoen euro. Daarnaast zijn er nog de particuliere laadpunten of de laadpunten in beheer van bedrijven en organisaties.

Marktpartijen aan de slag

Het aantal aanvragen voor de subsidieregeling overtreft op dit moment al het aanbod. Met de subsidie voor 75 laadpalen speelt de provincie een voortrekkersrol. Het is de bedoeling dat marktpartijen nu aan de slag gaan om voldoende laadpalen te realiseren voor het groeiend aantal elektrische auto’s in de provincie.

Bron: Shutterstock

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.