Overheid wil reisdata van passagiers uit corona-risicogebieden

vrijdag 7 augustus 2020

In een Kamerbrief schrijft minister De Jonge van Volksgezondheid dat de overheid passagiersdata van reizigers die terugkomen uit risicogebieden wil gaan opvragen. Deze gegevens wil de minister gaan gebruiken om te controleren of reizigers zich aan quarantainemaatregelen houden. 

De Jonge wil passagiersdata van (cruise-)schepen en vliegtuigen opvragen. In de onlangs gehouden persconferentie van donderdag 6 augustus werd aangekondigd dat reizigers uit risicogebieden bij terugkomst in Nederland zich moeten laten testen en twee weken in thuisquarantaine moeten gaan. De overheid wil nu dus reisdata gaan inzetten om hier op te kunnen controleren. 

De minister geeft aan met de luchtvaarmaatschappijen en rederijen in gesprek te gaan over de praktische uitvoering. Het zou gaan om steekproefsgewijze controles, die ook telefonisch kunnen plaatsvinden. De taak zou door een landelijk callcenter moeten worden uitgevoerd, niet door de GGD'en, om zo de GGD-capaciteit niet in gevaar te brengen. 

Gegevens van internationale treinen en bussen worden niet opgevraagd, bij gebrek aan wettelijke grondslag. "Ik ga samen met betrokken partijen bekijken wat de eventuele mogelijkheden zouden zijn om te kunnen beschikken over passagiersgegevens.", aldus de minister.

(Via nu.nl).

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.