Overheid en bedrijfsleven onderstrepen belang van goed samenwerken in PPS-projecten via platform 'Professionals in PPS'
Het ontbreekt opdrachtgevers en opdrachtnemers in de praktijk niet aan goede intenties om van elke Publiek Private samenwerking, PPS, een succes te maken. Toch is er sprake van een nieuwe realiteit die partijen voor uitdagingen stelt. Om elkaar sneller en beter te begrijpen en van elkaar te leren, is in juli het Platform Professionals in PPS opgericht en wordt op 15 september een debat georganiseerd over samenwerken binnen DBFM-projecten in de wegenbouw.
Publiek Private samenwerking is een nieuwe vorm van organisatie die hoge eisen stelt aan de samenwerking. Met de mindset van vroeger waarbij opdrachtgevers en opdrachtnemers onbewust vaak in een soort conflictsetting terecht kwamen, kunnen ook PPS--en stranden. Aangezien de looptijden van PPS-projecten doorgaans lang zijn, is een slechte samenwerking tussen de contractpartijen extra fnuikend. Binnen het Platform Professionals in PPS (PPPS) delen deelnemers hun ervaringen en onderzoeken samen wat de werkende principes achter succesvolle PPS-en zijn.
Deelnemers PPPS
Deelnemers aan het Platform Professionals in PPS zijn: Rijkswaterstaat, Rijksvastgoedbedrijf, het Ministerie van Financiën, het Ministerie van Defensie, het Ministerie van Veiligheid en Justitie, Ministerie van VWS/RIVM, Belastingdienst, BAM PPP, Ballast Nedam, ISS, Bouwend Nederland, Facility Management Nederland, TBI, Heijmans, VolkerWessels Integraal, Strukton, Dura Vermeer, Facilicom, FM Haaglanden, Strabag, Turner & Townsend en Mott MacDonald. Het programma vindt plaats onder regie van PPS Netwerk Nederland en wordt uitgevoerd door ResetManagement.
Debat over samenwerken in DBFM-contracten in de wegenbouw
Op 15 september organiseren Verkeerskunde, RUG en Saxion Hogeschool een publiek debat over de (on)mogelijkheden in de samenwerking binnen DBFM in de wegenbouw. Aan de hand van prikkelende stellingen – ‘Naar een ander aanbestedingsmodel’ ( Frits Verhees, RUG/Heijmans), ’Samenwerken niet doen’ (Wim Leendertse, RUG/Rijkswaterstaat) en ‘Koekje van eigen deeg’ (Saxion Hogeschool / Royal HaskoningDHV), nemen drie DBFM-promovendi het publiek mee in een vakdiscussie. De resultaten van deze bijeenkomst vormen de input voor een (internationaal) artikel over DBFM.
Populariteit
Publiek Private Samenwerking (PPS) wint aan populariteit. Dit wordt gedreven door factoren als snelle ontwikkelingen in technologie, kleinere overheden met complexere taken die dienen te worden uitgevoerd met minder budget in combinatie met de noodzaak om duurzaam (=flexibel) te opereren. Hier kan de private markt vaak antwoord op geven door integrale oplossingen aan te reiken. De aanbesteding wordt dus niet meer gedaan op basis van een traditioneel bestek van de opdrachtgever die vervolgens wordt gegund op basis van laagste prijs.
Creatieve, integrale oplossing
Bij een PPS formuleert de opdrachtgever de opdracht ‘open’ in de vorm van gewenste output waarna de opdrachtnemer een creatieve, integrale oplossing ontwerpt die zij niet alleen bouwt (en vaak financiert) maar ook gedurende langere tijd onderhoudt en beheert. Zij ontvangt hiervoor een beschikbaarheidsvergoeding: ‘doet’ de oplossing wat er is beloofd, dan betaalt de overheid. Voldoet deze niet volgens de specificaties, dan betaalt zij minder. Deze prikkel is er mede oorzaak van dat PPS-projecten doorgaans ruim binnen tijd en budget worden opgeleverd.
Meer dan 20 overheden en marktpartijen vormen samen het Platform Professionals in PPS
Reactie plaatsen •