Ov-reizigers meest tevreden over busvervoer op Friese Waddeneilanden

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

Ov-reizigers zijn in 2010 ongeveer even tevreden over hun bus, tram, metro, regionale trein en boot als in 2009. Zij waarderen dat met een 7,2. Met een 8,3 bleef het busvervoer op de vier Friese Waddeneilanden aan de top . Het busvervoer in de drie grote steden scoorde goed, de regionale treindiensten in het oosten van het land minder.

Dit blijkt uit de OV-Klantenbarometer 2010 van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer.

 

De OV-Klantenbarometer wordt jaarlijks gehouden in vrijwel al het openbaar vervoer Het onderzoek richt zich op algemene waardering, zitplaats, netheid, informatie, tarief, frequentie en sociale veiligheid in 87 onderzoeksgebieden.

 

De drie grote steden

In het onderzoek werd voor het eerst extra gekeken naar het busvervoer in de drie grote steden. De stadsvervoerbedrijven scoorden goed: Amsterdam (7,2), Rotterdam (7,5) en Den Haag (7,7). In de drie steden werd het tramvervoer gewaardeerd met een 7,1. De metro Rotterdam kreeg een 7,2, in Amsterdam 6,8. Het gebruik van de OV-chipkaart in Rotterdam en Amsterdam kreeg een 7,0. Gebruikers van de metro gaven hoger cijfer. Zij lijken al meer gewend aan de chipkaart die in de metro al langer verplicht is.

 

Aanbestedingen

Tussen de meting van eind 2009 en die van eind 2010 zijn er na aanbesteding zeven nieuwe concessies ingegaan. In de meeste van deze gebieden nam de klanttevredenheid toe, zoals in Groningen en Drenthe waar Qbuzz het vervoer overnam van Arriva.

 

Regionale treindiensten

Ondanks een terugval op een aantal lijnen scoren 10 van de 20 gedecentraliseerde treindiensten nog steeds een 7,3 of hoger, dat is hoger dan het landelijk gemiddelde van 7,2. De beste regionale treindienst van 2010 is de Valleilijn van Connexxion (7,6).

De problemen spelen zich vooral af in het oosten van het land, in Twente en rond Arnhem. Daar waren technische problemen aan het treinmaterieel, treinen waren niet beschikbaar of er werd in de spits te weinig capaciteit ingezet. Vooral de lijn Arnhem – Winterswijk presteerde minder: van een 6,8 naar een 5,9.

 

Andere opvallende zaken

  • Het streekvervoer rond Rotterdam, het stadsvervoer in Groningen en twee Groningse treindiensten wisten zich voor het vierde achtereenvolgende jaar te verbeteren.
  • De ov-autoriteit waar de hoogste klantwaardering is gemeten is OV-bureau Groningen Drenthe: een 7,6.
  • In het streekvervoer was de hoogste waardering voor het concessiegebied Haarlem IJmond (7,7), en stond daarmee vierde, achter de Friese Waddeneilanden en de veerdiensten Rotterdam-Dordrecht en Amsterdam-Velsen.
  • Ondanks incidenten blijft de waardering voor de sociale veiligheid door reizigers stabiel en op relatief hoog niveau.
  • Zeer hoge scores kwamen er op de vragen over het instapgemak en de zitplaatskans: beide een 8,3. Structureel laag bleven informatie bij vertragingen (4,6) en het oordeel over het tarief (4,9).
  • Reizigers zijn minder tevreden over het gemak van een kaartje kopen of van het laden van reissaldo (ging van 7,5 naar 7,1).

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.