Ov-inschrijvingen ongeldig, gesprekken gaan door

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Het beroep dat Qbuzz en  Connexxion instelden tegen concessieverlener Bestuur Regio Utrecht, is door het College van Beroep voor het bedrijfsleven op 15 juli 2011 ongegrond verklaard. Het BRU verklaarde eerder de inschrijvingen van beide vervoerders op de ov-concessie ongeldig omdat ze niet voldeden aan de bestekeisen. Het BRU wil nu overigens wel verdere onderhandelingen starten met - uitsluitend - Q Buzz en Connexxion, op basis van de mogelijkheid die het Besluit aanbestedingsregels voor overheidsopdrachten, Bao, daartoe biedt.  

Vorig jaar schreven vervoerbedrijven Qbuzz en Connexxion in op de Europese aanbesteding van de concessie Regio Utrecht. Deze concessie geeft het recht om het openbaar vervoer in de regio Utrecht tot 2018 uit te voeren. BRU verklaarde op 1 maart 2011 beide inschrijvingen ongeldig omdat beide niet voldeden aan de bestekseisen. Beide inschrijvers maakten bezwaar tegen dit besluit. Een, door BRU ingestelde onafhankelijke Adviescommissie Aanbesteding, sprak met beide bezwaarmakers en adviseerde het BRU hierna om de ongeldigverklaring te handhaven. BRU volgde dit advies en liet het besluit van 1 maart 2011 in stand.

Onderhandelingen naar gunning

Nu de beroepsprocedure bevestigt dat beide inschrijvingen niet besteksconform zijn, gaat BRU met beide vervoerbedrijven onderhandelingen starten. Deze mogelijkheid van onderhandelingen wordt geboden in het Besluit aanbestedingsregels overheidsopdrachten (Bao, art. 30, lid 1) dat onder meer zegt dat een aanbestedende dienst  onder bepaalde omstandigheden voor het gunnen van zijn overheidsopdrachten gebruik kan maken van een procedure van gunning door onderhandelingen indien inschrijvingen zijn gedaan die onregelmatig-of onaanvaardbaar zijn, mits de oorspronkelijke voorwaarden van de overheidsopdracht niet wezenlijk worden gewijzigd.

  

Bus blijft gewoon rijden

De oorspronkelijke startdatum van de nieuwe concessie, 11 december 2011, is door nu niet meer haalbaar. BRU heeft daarom de concessies van de huidige vervoerder Connexxion met een jaar verlengd tot en met 8 december 2012. De Wet personenvervoer (Wp2000, art. 47) biedt deze mogelijkheid indien een aanbesteding (nog) niet tot een concessieverlening heeft geleid.

Reactie vervoerder
Q Buzz heeft kennis genomen van deze stand van zaken en wacht als ontvangende partij het  onderhandelingsvoorstel van BRU af.

De gunning van de nieuwe BRU-concessie voor het busvervoer van 2011 - 2018 wordt niet op tijd verleend door procedurele problemen. De huidige concessie wordt met een jaar verlengd tot december 2012.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.