OV en Rijk starten actieprogramma veiligheid in het OV

donderdag 27 oktober 2016
timer 2 min

Een landelijk actieprogramma met 23 integrale maatregelen moeten ervoor zorgen dat de veiligheid van reizigers en personeel aantoonbaar verbetert. Dit schrijven de staatssecretaris van IenM en de minister van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Tweede kamer op 26 oktober.

Samen met alle partijen in de OV hebben de bewindvoerders gewerkt aan een aanvullend, integraal en landelijk actieprogramma met een duidelijke ambitie. Op 25 oktober 2016 is dit actieprogramma vastgesteld door vervoerders, vakbonden, politie, decentrale overheden en het Rijk.

Het gaat om een dadergerichte aanpak met maatregelen gericht op preventie van geweldsincidenten, repressie en de verbetering van de positie van de slachtoffers. Darnaast is het programma gericht op het versterken van de samenwerking en het nog beter uitwisselen van kennis.

Doelstelling
Concreet is de doelstelling dat het aantal incidenten per vervoerder in 2018 niet hoger mag zijn dan het laagste aantal van die vervoerder in de periode 2008-2015. Verder moet de subjectieve en objectieve veiligheidsbeleving stijgen naar een 8,0 voor de veiligheidsbeleving van de reiziger en een 7,5 voor de veiligheidsbeleving van het personeel in het OV. Dit wordt gemeten door middel van de klantenbarometer en de personeelsmonitor.

Maatregelen
Om deze doelen te halen wordt de terugkoppeling van aangiften verbeterd en worden er onder meer pilots uitgevoerd met bodycams, wordt de app digitaal handhaven verder ontwikkeld en wordt een platform sociale veiligheid opgericht.

Monitoren
De uitvoering van de maatregelen en het behalen van de doelstellingen zullen worden gemonitord door beide Ministeries. Alle betrokken partijen zullen regelmatig bij elkaar blijven komen om de voortgang te bewaken.

 

De subjectieve en objectieve veiligheidsbeleving van reizigers moet stijgen naar een 8,0

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.