OV-chipkaart getoetst op gebruiksgemak

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
De anonieme OV-chipkaart krijgt gemiddeld een 7 van ANWB-vrijwilligers die in december en januari het gebruiksgemak van de kaart testten. Aan dit onderzoek namen 102 vrijwilligers deel, die in tien provincies in totaal 412 ritten maakten. Als opdracht kochten zij een anonieme OV-chipkaart, laadden hem op en reisden er vervolgens een vooraf beschreven rondreis mee met de NS en met stads- en streekvervoerders. Na afloop werd ook berekend wat de reis had gekost.

Tweederde van de deelnemers had al ervaring met het reizen met het ov, een derde weinig tot geen ervaring. Een grote meerderheid van de deelnemers (80 tot 90 procent) beoordeelt  het aanschaffen, opladen en  in- en uitchecken als ‘gemakkelijk’. Ervaren deelnemers geven een 7,4; minder ervaren deelnemers een 6,5.

 

Ondanks het hoge rapportcijfer zijn er ook verbeterpunten gesignaleerd. Zo was het voor veel deelnemers niet duidelijk dat de OV-chipkaart geactiveerd moe(s)t worden, voordat ermee met de NS gereisd kan worden. ‘Deze ‘drempel’ zou weggenomen moeten worden’, adviseert Jonathan Weegink van de ANWB. ‘In de tussentijd moet de informatie over het activeren worden verbeterd. Ook vond een aantal deelnemers het lastig dat in- en uitcheckpalen op stations steeds op andere plaatsen staan en ook dat er palen van meerdere vervoerders naast elkaar staan. Plaats daarom kaartlezers altijd op dezelfde plaats en voorkom dat palen van verschillende vervoerders voor verwarring zorgen.’

 

Volgens een substantieel deel van de deelnemers (20 tot 30 procent) kan de informatievoorziening over het gebruik van de OV-chipkaart worden verbeterd. Weegink vermoed dat dit signaal afkomstig is van onervaren ov-reizigers. Om met name deze groep reizigers over de ov-drempel te helpen, zouden TLS en vervoerders, de informatievoorziening voor deze specifieke groep moeten verbeteren, aldus Weegink.

 

Een aantal deelnemers vond de informatie over tarieven en ritprijzen onduidelijk. Ook werd er opgemerkt dat de tarieven flink omhoog zijn gegaan. De ANWB pleit voor meer transparantie over prijzen.

 

Ook het uitchecken ging niet overal vlekkeloos. Tijdens ongeveer de helft van de ritten werden de deelnemers er niet aan herinnerd dat er moest worden uitgecheckt. Weegink: ‘Voor veel reizigers is uitchecken (nog) geen automatisme, zeker niet in de introductiefase van de OV-chipkaart, dus herinneren aan het uitchecken blijft nodig, want anders kost het de reiziger geld.’ De omroepboodschap en stickers in het voertuig vinden de deelnemers het meest effectief.

 
Auteur: Joske van Lith

De meeste deelnemers aan het ov-onderzoek vinden het in- en uitchecken gemakkelijk

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.