Ov-beleid van aanbod naar vraag

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De provincie Flevoland gaat komend jaar een nieuw ov-beleid hanteren. Dit beleid gaat meer uit van de vraag vanuit de samenleving. Wel moeten nieuwe buslijnen wel rendabel zijn.

Dat blijkt uit de nieuwe ov-visie die Gedeputeerde Staten (GS) in conceptvorm hebben vastgesteld op 10 december. Belangrijke begrippen binnen het nieuwe beleid zijn: ‘van aanbod naar vraag’, rendement, zelforganisatie, samen vormgeven (co-creatie) en particuliere initiatieven.

Hanzelijn
Door de komst van de Hanzelijn en de landelijke trend van stijgende kosten en dalende opbrengsten moest het bestaande ov-beleid op de schop. Bij de totstandkoming van de visie betrok de provincie ov-gebruikers en andere belanghebbenden.

In een discussie over het ov-beleid gaven Provinciale Staten in september de richting aan waarbinnen deze visie is uitgewerkt. Het gevolg is dat de provincie zelf een stapje terug doet. De focus ligt meer op rendement en de kracht van de samenleving om zelf initiatieven te nemen.

Buslijnen
Waar voldoende reizigers met de bus gaan, blijven de lijnen onveranderd bestaan. Maar maken te weinig passagiers gebruik van een buslijn om deze rendabel te laten zijn, zoekt de provincie samen met belanghebbenden in de samenleving via co-creatie naar een alternatieve vervoervoorziening. In januari 2014 bespreken Provinciale Staten de visie. Daarna wordt deze ter inzage gelegd.

Bron: provincie Flevoland

 
Auteur: Marieke Hut

Hanzelijn

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.