OV-ambassadeurs in Overijssel

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Si
Sinds september opereren in West-Overijssel twee ov-ambassadeurs. Deze betaalde krachten geven voorlichting aan ouderen over het gebruik van het openbaar vervoer.

Ov-ambassadeurs informeren hun doelgroep op speciaal voor ouderen georganiseerde bijeenkomsten of mobiliteitsbeurzen. Daarnaast geven ze persoonlijk advies en gaan ze als het moet, eenmalig met iemand op stap om een ov-verbinding uit te proberen.

Adviesbureau Mobycon heeft deze ov-ambassadeurs getraind en daarvoor een speciaal oudereneducatiepakket samengesteld. Adviseur Alex van Dijk: ‘De huidige ouderen hebben vaak lang niet met het ov gereisd. Dat betekent dat ze allerlei vooroordelen en achterhaalde ideeën hebben over de frequentie, de service, de veiligheid en het materieel. De ov-ambassadeurs bereiden ze eigenlijk voor op een hernieuwde kennismaking met het ov.’ Volgens Van Dijk is deze extra voorlichting nodig. ‘Het gaat echt over zaken als: hoe koop ik een vervoerbewijs, hoe lees ik een vertrekstaat. Het blijkt dat deze groep daar extra assistentie bij nodig heeft.’ In eerste instantie is het project een proef van een jaar. In de regio Twente zijn al sinds 2007 ov-ambassadeurs aan het werk. Zij hebben een breder werkterrein. Ze geven niet alleen voorlichting aan ouderen, maar ook aan mensen met een handicap. Soms worden ze ingezet voor algemene campagnes zoals de campagne rond de introductie van de OV-chipkaart.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.