Ouderen vinden zichzelf behoorlijk vaardig op de (e)fiets

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Ou
Oudere fietsers zijn goed in staat om risico’s te mijden vinden dat zij goed in staat zijn om risico's in het verkeer te mijden - meer nog dan jongere fietsers. Tegelijkertijd voelen zij zich iets onzekerder op een elektrische fiets dan op een gewone fiets en passen zij hun snelheid aan naarmate de verkeerstaak moeilijker wordt. Dit en meer staat in het SWOV-rapport Hoe goed weten oudere fietsers wat ze kunnen? In deze studie is een vergelijking gemaakt van de veiligheidsbeleving van ouderen en jongeren op gewone en op e-fietsen.

Hoewel oudere fietsers – meer nog dan jongere fietsers – zichzelf behoorlijk vaardig vinden in het mijden van risico’s en ook daadwerkelijk langzamer rijden dan jongere fietsers, nemen ze in complexere situaties absoluut gezien echter niet meer snelheid terug dan jongere fietsers.

E-fiets iets onveiliger
Een vervolgonderzoekvraag was hoe moeilijk ouderen het fietsen op een elektrische fiets vinden (risico-onderkenning). Over het algemeen voelen ouderen zich op geen van beide typen fietsen echt onveilig of onzeker. Wel voelen zij zich op beide fietstypen iets onzekerder dan jongere fietsers. Verder vinden alle fietsers, zowel de oudere als de jongere groep, het fietsen op een elektrische fiets iets onveiliger dan op een gewone fiets.

Ook voelen ze zich op een elektrische fiets iets onzekerder dan op een gewone fiets. Dit zou kunnen komen doordat de snelheid op deze fiets doorgaans hoger is en men nog minder gewend is aan de elektrische fiets.

Snelheid aanpassen
Een derde onderzoeksvraag was hoe goed zijn ouderen in staat zijn om het fietsgedrag aan te passen als de taak moeilijker wordt (kalibratie). Fietsers compenseren de moeilijkheid van een fietstaak door de snelheid aan te passen. Oudere fietsers zijn daarin even goed als jongere fietsers. Beide leeftijdsgroepen fietsen langzamer naarmate de taak moeilijker wordt. Deze snelheidsaanpassing is sterker op een elektrische fiets dan op een gewone fiets. Wel ligt de absolute snelheid op de elektrische fiets nog steeds hoger dan op de gewone fiets, ook in moeilijker situaties.

Eerder onderzoek
Eerder verrichtte SWOV al onderzoek naar het gedrag op elektrische en gewone fietsen. Dit onderzoek gaf inzicht in de verschillen in fietsgedrag op elektrische en gewone fietsen voor verschillende leeftijdsgroepen en in verschillende verkeersomstandigheden. Lees het rapport: pdf-versie

ANWB/AVD

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.