Orde in Vlaams bordenbos

dinsdag 17 november 2009
timer 2 min
Ge
Gemeenten in Vlaanderen kunnen binnenkort gebruik maken van een verkeersbordendatabank waarin al hun verkeersborden zijn opgenomen. De databank moet onder meer zorgen voor beter beheer van het verkeersbordenpark. Joris Willems, docent aan de Hogeschool Verkeerskunde in Diepenbeek stelt dat het wel van belang is dat wegbeheerders ruimer denken dan verkeersborden.

Vanaf mei 2009 rijden door Vlaanderen auto’s met camera’s op het dak die 360°-foto’s maken van alle verkeersborden. Met de miljoenen foto’s stelt de Vlaamse overheid een online verkeersbordendatabank van Vlaanderen samen. Deze inventarisatie wordt eind 2010 afgerond. Dan krijgen alle Vlaamse gemeenten gratis toegang tot de databank: www.verkeersbordendatabank.be. Optioneel kunnen ze extra kenmerken van elk verkeersbord laten inventariseren.

Over de voordelen van zo’n verkeersbordendatabank zegt Willems: ‘Je kunt de wegenstructuur zo beter in het oog houden en ook zien waar, welke snelheidsregimes en voorrangsregels gelden. Hierdoor kun  je vele, soms verwarrende of onlogische verkeerssituaties en te veel wisselingen voorkomen en de wegen uiteindelijk ook consequenter vormgeven.’

Deze informatie kan ook bijdragen aan het verwijderen van overtollige borden want zinloze herhalingen en ‘vergeten’ borden kunnen zo ook worden opgespoord, denkt Willems. ‘De kans bestaat echter ook dat er juist weer borden bijkomen, bijvoorbeeld wanneer er juridische hiaten worden ontdekt. Het gevaar daarbij is dat alternatieven voor verkeersborden over het hoofd worden gezien.’ Het is volgens hem van groot belang dat wegbeheerders niet blijven hangen in het systeem van het ‘bordendenken’, maar ook denken aan andere typen maatregelen zoals belijning, infrastructuur, of gewoon een vereenvoudiging van de verkeerssituatie en de bijbehorende regels.

Het Vlaamse initiatief maakt deel uit van het Europese ROSATTE-project (ROad Safety ATTributes exchange infrastructure in Europe). ROSATTE beoogt vergroting van de verkeersveiligheid in Europa door het bevorderen van de vlotte doorstroming van gegevens over wegsignalisatie tussen overheden en kaartenmakers.

 
Auteur: Joske van Lith

De inventarisatie van verkeersborden draagt ook bij aan het verwijderen van overtollige borden

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.