Opvouwbare sluisdeur wint Vernufteling 2014

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De opvouwbare sluisdeur is winnaar van De Vernufteling, de jaarlijkse innovatieprijs van de Nederlandse ingenieursbranche. De vinding van ingenieursbureau Royal HaskoningDHV kan de komende jaren zo’n 50 miljoen euro besparen bij de vervanging van sluisdeuren.

De komende 25 jaar moeten in Nederland van 52 sluizen de deuren worden vervangen. De innovatie van Royal HaskoningDHV biedt daarbij een groot aantal voordelen, zo concludeert de jury van de ingenieursprijs. De opvouwbare deur bestaat uit twee delen die in het midden scharnieren. Dankzij de boogvorm die de deuren bij het sluiten aannemen, zijn ze beter dan de traditionele uitvoering bestand tegen de waterdruk. Het opvouwbare houten alternatief is zo veel lichter uit te voeren.

Houten deuren
De gewichtsbesparing betekent niet alleen dat de opvouwbare deur goedkoper is, maar ook dat bredere sluizen van houten deuren kunnen worden voorzien. De maximale breedte gaat van vijftien naar twintig meter. Hardhout heeft nauwelijks onderhoud nodig en dat scheelt weer in de onderhoudskosten.

Ten slotte neemt de opvouwbare deur veel minder ruimte in beslag. Bij toepassing in nieuwe sluizen hoeven de sluishoofden en de kolk minder lang te zijn. Bij bestaande sluizen kan de capaciteit van de kolk worden vergroot – er kunnen meer boten in. In opgevouwen toestand zijn de deuren niet dikker dan bij een reguliere deur; ze passen prima in de aanwezige kassen. Royal HaskoningDHV verwacht met de vinding in totaal bijna 1 miljoen euro per gerenoveerde sluis te kunnen besparen.

De Vernufteling
Dit jaar streden 28 advies- en ingenieursbureaus met totaal 41 innovaties om de felbegeerde titel ‘meest innovatieve project van Nederland’. De prijs is een initiatief van NLingenieurs, het Koninklijk Instituut van Ingenieurs en het tijdschrift De Ingenieur.

 
Auteur: Marieke Hut

De opvouwbare sluisdeuren van Royal HaskomingDHV winnen de Vernufteling 2014

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.