Opnieuw snelwegbus tussen Almere en Utrecht De Uithof

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

In opdracht van de gemeente Almere start Connexxion begin april met een nieuwe buslijn over de snelweg tussen Almere naar Utrecht De Uithof via carpoolplaats Blaricum. Het gaat om een pilot van 3 jaar.

Een eerder experiment (lijn 700) werd vroegtijdig gestopt.

Vertrouwen in deze pilot

De vervoersspanning tussen Almere (en het Gooi) en de werkgelegenheidsgebieden in de provincie Utrecht is de laatste jaren toegenomen. Lijn 700 heeft in de periode van april 2009 tot februari 2010 ieder half uur gereden tussen Almere P+R Stichtsebrug en Utrecht De Uithof. Het aantal passagiers was zeer beperkt. Een korte analyse leverde de volgende leerpunten op:

  • Het startpunt P+R Stichtsebrug betekende dat reizigers met de auto naar de bus moesten rijden. Het P+R-terrein ligt te ver van de bebouwing om er met de fiets naartoe te reizen en wordt verder alleen ontsloten door lijn 156 die een halfuurdienst met Almere Centrum biedt.
  • Er was geen halte in het Gooi zodat het invloedsgebied van de lijn beperkt bleef tot de provincie Flevoland
  • Lijn 700 was alleen bestemd voor reizigers in bezit van een pas ‘Utrecht bereikbaar’. Ondanks de ruime verspreiding van deze pas leidde dit tot een (te) kleine doelgroep.
  • Er was geen sprake van kaart- en tariefintegratie met het reguliere ov, waardoor voor- en natransport met ov niet aangemoedigd werd.

Bij de opzet van deze nieuwe pilot, is rekening gehouden met de genoemde leerpunten.


De bus gaat in de ochtend- en middagspits ieder kwartier rijden met hoogwaardige hogevloerbussen, die geschikt zijn om 100 kilometer per uur te rijden, voorzien zijn van een bestemmingsdisplay, OV-chipkaartapparatuur en gratis internet. De bus rijdt van Almere Stad via het Oor naar Utrecht Rijnsweerden De Uithof en weer terug.

Introductietarieven
Om de snelwegbus te promoten, worden in de eerste twee maanden van de proef introductietarieven gehanteerd. Deze zijn lager dan de reguliere tarieven. Na die twee maanden gelden de reguliere tarieven en kunnen reizigers gebruikmaken van de OV-chipkaart of een vervoerbewijs kopen bij de chauffeur.

Pilot snelwegbussen

Samen met de provincies Noord-Holland en Noord-Brabant heeft de gemeente Almere een subsidieverzoek bij het Rijk ingediend voor een pilot met snelwegbussen. Doelen van de pilot zijn: meer gebruik van het openbaar vervoer, tevreden reizigers, het vergroten van de bekendheid van het openbaar vervoer in en om Almere en het verbeteren van de doelmatigheid van het ov.

Motie Tweede Kamer
Met de pilot wordt gevolg gegeven aan een motie van de Tweede Kamer. De motie richt zich met name op:

  • Onderzoek naar nut en bestaansrecht van de snelwegbus
  • Te onderzoeken of snelwegbussen een bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van de filedruk
  • Een pilot met hoogfrequent busvervoer op filegevoelig traject in de Randstad op te zetten
  • Te onderzoeken of bussen vaker gebruik kunnen maken van de vluchtstrook.

De gemeente Almere en de provincies Noord-Brabant en Noord-Holland verwachten met drie busverbindingen op trajecten met een sterke filedruk een antwoord te geven op het in de motie gestelde.


 

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Tussen Almere en Utrecht gaan opnieuw snelwegbussen rijden

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Beste meneer, mevrouw,

Zou u opnieuw naar deze pilot willen bekijken. Alnere Hout/Oosterwold is in afgelopen jaren veel meer ontwikkeld en wonen meer mensen. Ik woon zelf in Almere Nobehorst en rij momenteel met de auto naar carpoolplaats Blaricum en pak daar de snelbus 200 naar Utrecht. Het scheelt mij enorm veel overstapmomenten dan de oorspronkelijke bustreinnetwerk in Almere naar Utrecht toe.

Groetjes van, Gerda

Beste meneer, mevrouw,

Zou u opnieuw naar deze pilot willen bekijken. Alnere Hout/Oosterwold is in afgelopen jaren veel meer ontwikkeld en wonen meer mensen. Ik woon zelf in Almere Nobehorst en rij momenteel met de auto naar carpoolplaats Blaricum en pak daar de snelbus 200 naar Utrecht. Het scheelt mij enorm veel overstapmomenten dan de oorspronkelijke bustreinnetwerk in Almere naar Utrecht toe.

Groetjes van, Gerda

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.