Openbaar vervoer Utrecht krijgt restyling

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

U-OV is de nieuwe naam voor het openbaar vervoer in de regio Utrecht. Vandaag (21 november) is de officiële aftrap, voor bus- en traminformatie kunnen reizigers sinds 18 november terecht bij www.u-ov.info.

Vanaf 8 december 2013 gaat Qbuzz onder de merknaam U-OV daadwerkelijk het ov (bussen en trams) in de regio Utrecht verzorgen.

U-OV: schoon en gastvrij
U-OV hanteert het motto ‘Schoon voor de regio, gastvrij voor de reiziger’.  Nieuwe bussen moeten voldoen aan de strengste milieueisen, de Euro 6-norm. Naast  155 van dit soort dieselbussen komen er drie elektrische bussen. Daarmee krijgt de regio Utrecht het schoonste wagenpark van Nederland. Alle bestaande blauwwitte bussen worden vervangen door deze nieuwe bussen, die in de huisstijl van U-OV gaan rijden: heldergeel met donkergrijs.

Ook de bestaande gele bussen worden schoner, die gaan rijden op GTL-brandstof (gas-to-liquid), een nieuwe brandstof op basis van aardgas die veel minder uitstoot geeft dan diesel. De gastvrijheid van het openbaar vervoer wordt versterkt onder meer door de chauffeur weer een centrale rol te geven.

Kleuren voor bestemmingen
De dienstregeling blijft in grote lijnen ongewijzigd als U-OV op 8 december van start gaat. Wel een opmerkelijke verandering is de reisinformatie. Allereerst is er de nieuwe website www.u-ov.info, waarin een reisplanner centraal staat. Daarnaast valt het gebruik van bestemmingskleuren op, op bussen, haltepalen, vertrekstaten, kaarten en de website. De bus- en tramlijnnummers blijven gewoon bestaan, maar de delen van de regio krijgen elk een eigen kleur. Zo kunnen reizigers op bijvoorbeeld een druk busstation eenvoudig de bestemmingskleur volgen om alle bussen te vinden die dezelfde richting uit gaan.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.