Open data gebruiken om files te mijden

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De Verkeersonderneming opent een ‘challenge’ om de verkeersdruk in de regio Rotterdam te verminderen. De uitdaging is om met bestaande verkeersgegevens een app te ontwikkelen.

De te ontwikkelen app dient de filedruk te verminderen in de regio Rotterdam en daarnaast ook origineel, gebruiksvriendelijk en uitvoerbaar te zijn. Een andere voorwaarde is dat minimaal één dataset uit de Rotterdamse datastore wordt gebruikt. Tot 30 november kunnen ideeën worden ingediend. Op 7 december selecteert een jury de drie app-teams die hun idee kunnen gaan realiseren. Als deze teams hun app vóór 15 februari 2013 werkend opleveren krijgen ze 2000 euro.

Datastore

Speciaal voor de ‘challenge’ stelt de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW) alle data binnen de regio Rotterdam als open data beschikbaar. Zo zijn er in de Rotterdamse datastore voor de eerste keer in Nederland real time gegevens over verkeersdruk, data over openstaande bruggen en data over tijdelijke verkeersmaatrelen beschikbaar. Het gaat dan om gegevens over de verkeersdruk (en files), zoals op de A16, de A13 richting Rotterdam en het Terbregseplein.  

Een idee voor een te ontwikkelen app is bijvoorbeeld een app die real-time aangeeft dat je beter de fiets kunt pakken in plaats van in de auto stappen. Ideeën voor een gewenste app kunnen getwitterd worden naar #ontwijkdefile.

 
Auteur: Julia Breeuwsma

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.