Opbouw van nationale, openbare, 'long list' voor duurzame mobiliteit

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Duurzame mobiliteit is het voorkomen van verplaatsingen, verkorten van (auto)ritten, veranderen van vervoermiddel, verschonen van voertuigen en meer. Er is in de markt een initiatief genomen een ‘long list’ te maken door zoveel mogelijk voorbeelden van duurzame mobiliteit te verzamelen en deze te publiceren via een vrij toegankelijke ‘open space’.

Het verduurzamen van onze mobiliteitsbehoefte is één van de grote maatschappelijke uitdagingen voor de komende decennia. Reden voor de oproep aan overheden, maar juist ook aan privé-personen, wijken en buurten, ondernemers, bedrijven, vervoerders en verladers, instellingen en maatschappelijke organisaties om voorbeelden te geven van hun eigen praktische oplossingen die bijdragen aan duurzame mobiliteit. Denk bijvoorbeeld aan MyWheels, Buurtmobiliteit en Waze, of de fietskoerier en de loopbus.

‘Vanuit onderaf’
Sander van der Eijk, adviseur mobiliteit & samenleving bij Goudappel Coffeng: Mobiliteit gaat over verplaatsen. Welvarend als we zijn, legt mobiliteit ondertussen een enorme claim op onze omgeving, onze ruimte, onze schone lucht en op het klimaat. Dat oplossen vraagt veel meer creativiteit dan alleen investeren in schone voertuigen en brandstoffen. Duurzame Mobiliteit gaat over de uitdaging om evenwicht te bereiken tussen bereikbaarheid, economie, leefmilieu en klimaat. Om mobiliteit te verduurzamen willen we verplaatsingen voorkomen, ritten verkorten, van vervoermiddel veranderen, vervoermiddelen verschonen, reistijd slim benutten, samen reizen en ga zo maar door. Daarbij is het onze overtuiging dat verduurzaming 'vanuit onderaf' een enorm veranderkracht vertegenwoordigt: initiatieven die voortkomen uit individuen, ondernemers en netwerken. Wij willen (laten) leren van deze voorbeelden en werken daarom graag mee aan een nationale, openbare, 'long list'.

Meedoen via ‘open space’
De voorbeelden kunnen worden aangemeld (en bekeken) op de speciale 'open space' duurzame mobiliteit.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.