Op de korte termijn elektrisch, daarna waterstof

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Elektrisch aangedreven voertuigen, brandstofcelauto’s en voertuigen op biobrandstoffen, zij zijn alle drie nodig om de uitstoot van CO2 in het wegverkeer drastisch terug te dringen. Dat stelde Alexander Hablé, transitiemanager bij het ministerie van I en M, tijdens zijn lezing op het Symposium ‘Rijden op waterstof’ op 18 april bij HAN Automotive Research te Arnhem.

Hablé: ‘Op de korte termijn gaan we rijden op elektriciteit, op de middellange termijn gaat waterstof een rol spelen, terwijl biogas en biobrandstoffen van belang zijn voor het lange afstandsvrachtverkeer,’ aldus Hablé, ‘we gaan overigens van waterstof geen hype maken, iets dat van elektrisch rijden wel is gebeurd. Maar het gebruik van waterstof heeft wel degelijk een belangrijke positie binnen de ‘Routekaart Duurzame Mobiliteit’, die ervoor moet zorgen dat de uitstoot van CO2 door de transportsector tot 2050 met 60 tot 80 procent zal verminderen.’

Waterstof-tankstations
Een van de initiatieven om het gebruik van waterstof te bevorderen is het Europese ‘Hydrogen Infrastructure for Transport’ (HIT) project, waarin Nederland een leidende rol heeft. Doelstelling is om de constructie van waterstof-tankstations te bevorderen. ‘Eind 2013 of begin 2014 zal er een nieuw waterstoftankstation in Rotterdam in gebruik gaan,’ aldus Hablé. ‘We werken hierin samen met Zweden, Denemarken en Frankrijk, gesteund door Duitsland en Engeland.’ Er is voor het HIT project bijna 4 miljoen euro aan Europese subsidie verkregen, waarvan 1,2 miljoen euro voor Nederland.

Promotieonderzoek energiemanagement
Aanleiding voor het symposium was de promotie van HAN-onderzoeker Edwin Tazelaar aan de Technische Universiteit Eindhoven. Vanuit zijn aanstelling bij het lectoraat voertuigmechatronica onderzocht Tazelaar het energiemanagement van een op waterstof rijdend voertuig. Ten opzichte van elektrische accuvoertuigen heeft het gebruik van een brandstof voor de levering van elektriciteit als voordeel dat de actieradius groter is, terwijl het tanken van de benodigde waterstof snel kan gebeuren. Het promotieonderzoek van Tazelaar concentreerde zich op het optimaliseren van de rolverdeling tussen de brandstofcelstack en de accu’s bij een hybride elektrische auto.

 
Auteur: Rijkert Knoppers

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.