Op 10 manieren jaarlijks 130.000 containers van de weg halen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

3 miljoen euro steun aan 10 initiatieven om 130.000 containers van de weg te halen en over water te vervoeren. Dat is de uitkomst van een uitvraag door Connekt in opdracht van Rijkswaterstaat.

In februari 2012 daagde Connekt in opdracht van Rijkswaterstaat bedrijven uit om de binnenvaart vaker en slimmer in te zetten voor containervervoer. Onder de naam ‘Varen in de keten’ werd per initiatief maximaal 400.000 euro beschikbaar gesteld binnen het programma Impuls Dynamisch Verkeersmanagement Vaarwegen (IDVV).

De tien meest kansrijke initiatieven om containers van de weg te halen zijn nu geselecteerd. Het ministerie stelt voor de realisatie ervan in totaal 3 miljoen euro beschikbaar. Met deze initiatieven zouden jaarlijks 130.000 containers meer via het water vervoerd kunnen worden, dat is 4-5 procent van het totale volume van de huidige Nederlandse containerbinnenvaart.

  

jury

Een onafhankelijke jury met vertegenwoordigers uit de logistieke wereld en onder voorzitterschap van Aad Veenman van het Strategisch Platform Logistiek selecteerde de tien beste van 20 ingediende bedrijfsinitiatieven. De jury keek vooral naar de praktische uitvoerbaarheid van de voorstellen, naar de aantoonbaarheid van het verwachte volume en of andere bedrijven de ideeën ook kunnen gebruiken.

lege containers 

Containerbinnenvaart blijkt vaker bruikbaar dan velen denken, als de organisatie van de logistiek maar aangepast wordt en er voldoende volume verzameld wordt. Als dan gelijk het uitwisselen van lege containers wordt meegenomen, komen er rendabele business cases in zicht, aldus de jury.

Een concreet, geselecteerd voorbeeld is om containers met importfruit voor het Westland met een binnenvaartschip over te laten steken naar Hoek van Holland, in plaats van via de weg om Rotterdam te laten rijden.

IDVV
De bedrijfsinitiatieven zijn onderdeel van het programma Impuls Dynamisch Verkeersmanagement Vaarwegen (IDVV)  waarin Rijkswaterstaat, vaarwegbeheerders, vervoerders, verladers, havens en terminals samenwerken aan het beter benutten van de vaarwegen. 

10 geselecteeerde initiatieven zorgen ervoor dat er jaarlijks 130.000 containers minder over de weg worden vervoerd.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.