Ook in nieuwe taxiregels geen plaats voor UberPop

woensdag 6 mei 2015
timer 2 min

Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) vermindert het aantal regels voor de taxibranche en maakt het voor nieuwe aanbieders makkelijker om toe te treden tot de markt. Dit schrijft zij aan de Tweede Kamer naar aanleiding van de evaluatie van de Taxiwet. Voor de dienst UberPop is ook in de nieuwe wetgeving geen ruimte, legt Mansveld uit.

Mansveld erkent in haar brief dat omrijden, het weigeren van ritten, het rekenen van te hoge tarieven en verkeersonveilige situaties en verstoringen van de openbare orde nog steeds voorkomen. Dit maakt wat haar betreft regels voor taxibedrijven noodzakelijk. Wel wil de staatssecretaris de toetredingsregels versoepelen, omdat nieuwe diensten op de taximarkt het gemak van reizigers vergroten.
 
regels die verdwijnen

Om de administratieve lasten voor taxiondernemers te verlichten hoeven taxiondernemers voor een ondernemersvergunning straks niet langer aan de eis van vakbekwaamheid te voldoen. Voor chauffeurs vervalt de verplichting om een ritbon aan de klant te geven, als de klant daar geen behoefte aan heeft. Ook het papieren vergunningsbewijs hoeft de chauffeur niet langer verplicht bij zich te hebben, nu hier digitale alternatieven voor zijn. Verder is de aanwezigheid van een taxameter in de auto straks niet meer verplicht in gevallen waarbij voorafgaand aan de rit een vaste prijsafspraak wordt gemaakt, bijvoorbeeld door het gebruik van apps.

Ruimte voor experimenten
De combinatie van openbaar vervoer, fiets én taxi kan de reis van deur tot deur verder verbeteren. Daarvoor creëert Mansveld experimenteerruimte om decentrale overheden en marktpartijen te stimuleren met nieuwe mobiliteitsoplossingen te komen voor reizigers. Regels mogen daar geen belemmering vormen.

Evaluaties

Voor verdere modernisering van de regelgeving worden de evaluaties van de tariefstructuur en de Boordcomputer Taxi (BCT) gebruikt die in 2015 en 2016 worden uitgevoerd. Hierna wordt de balans opgemaakt en nut en noodzaak van regels opnieuw beoordeeld. De vraag of er nog meer flexibiliteit voor taxiondernemers kan komen zal in die fase ook op tafel liggen.

UberPop
Ook volgens de aangepaste regelgeving die de staatssecretaris dit jaar wil doorvoeren, blijft de dienst UberPop illegaal, aldus de staatssecretaris. Zo voldoen de auto’s waarmee UberPop-chauffeurs rijden niet aan de gestelde taxi-eisen. ‘De eisen aan het taxivervoer zijn er voor de taxireizigers. Met het loslaten van deze regels is een betrouwbaar en betaalbaar systeem voor taxireizigers niet langer gewaarborgd’.


Lees ook het interview met UberPop directeur Niek van Leeuwen in VK2/2015

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.