Onzichtbaar parkeren in voormalige havens

donderdag 14 juni 2007
timer 2 min

Parkeergarages plaatsen op de bodem van voormalige zeehavens in stadscentra waardoor onzichtbare parkeergelegenheid ontstaat dichtbij die centra. Dat wil ingenieurs- en adviesbureau Witteveen+Bos. Het plan bereikte de top-4 van de ‘De Vernufteling 2007', een prijs voor ingenieursbureaus. Een flink aantal inzendingen betrof verkeer en vervoer. Veel aandacht was er voor geluidsoverlast, vervuiling en energiebesparing.

Het plan ‘Afgezonken parkeergarages in oude zeehavens’ maakt gebruik van de overdiepte van de oude zeehavens. Het benutten van deze ruimte als parkeergelegenheid appelleert aan een erkend probleem, stelt het juryrapport. Gelijktijdig biedt het product kansen voor de export. met dit voorstel brengt Witteveen+Bos zijn expertise met het afzinken van tunnels over naar de parkeerproblematiek. De jury meent dat het bureau in staat is geweest om met behulp van veelal bestaande technologie het concept ook uit te werken. Op een onderdeel is een octrooi aangevraagd. Als geschikte proeflocatie wordt de Amsterdamse IJhaven genoemd.
Zes van de 15 genomineerde inzendingen (totaal 40) zochten oplossingen voor verkeers- en vervoerproblemen. Het luchtzuiverende geluidscherm van ingenieursbureau Tauw gebruikt een industriële steenachtige reststof om stikstofoxiden en fijn stof af te vangen. De - nog geheime - reststof werkt als katalysator bij een reactie van stikstofoxiden met zuurstof tot nitraat. Het vervangt natuursteen in geluidswerende kooiconstructies langs snelwegen.
Op een ander toepassingsgebied bevindt zich de Dual Mode Regio Hopper van Arcadis. Dit taxibusje heeft een uitklapbaar onderstel dat op spoorrails past en dus zowel op gewone wegen als op een spoorlijn kan rijden. Het spoor fungeert zo als een speciale rijstrook waar in principe nooit opstoppingen voorkomen. Gedacht is aan kleine treinstations en onrendabele lijnen naar afgelegen dorpen.
De overige genomineerde verkeers- en vervoerinzendingen zijn geluidsmetingen die realtime op internet zijn te zien (Sensornet), een glazen snelwegoverkapping die zowel geluidsoverlast als luchtvervuiling vermindert (Movares) en een geluidabsorberend en dempend ‘stille’ weg van minerale wol (DGMR).
De eerste prijs ging evenwel naar het innovatieve verwarmings- en koelingssysteem uit de koker van Ingenieursbureau Techniplan. Het combineert traditionele warmtekoudeopslag met het onttrekken van thermische energie uit de Maas.
Naast innovativiteit waren maatschappelijke relevantie, probleemoplossend, economische impact, exportpotentie, patenteerbaarheid en duurzaamheid de belangrijkste criteria. Brancheorganisaties ONRI, KIVI Niria en het vakblad De Ingenieur reikten de prijs voor de derde keer uit.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.