Onveilige verzorgingsplaats geldt nu als voorbeeld

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Jarenlang stond verzorgingsplaats Lonnekermeer, tussen afrit 31 en 32 aan de A1 Amsterdam-Oldenzaal, in de top 20 van de minst veilige verzorgingsplaatsen in Nederland, met name veroorzaakt door te weinig capaciteit. Dat ligt nu geheel anders.  

‘Deze verzorgingsplaats ligt dicht bij de Duitse grens, veel vrachtwagenchauffeurs moesten er lang bivakkeren omdat ze op zon- en feestdagen Duitsland nog niet binnen mochten. Door gebrek aan ruimte parkeerden ze soms op vluchtstroken,’ aldus Martijn te Wierik van adviesbureau Mobycon. Ook stond de plek bekend vanwege diefstallen en andere misdrijven.

Meer dan alleen extra parkeerplaatsen

Voor Rijkswaterstaat Oost-Nederland aanleiding om het aantal parkeerplaatsen drastisch uit te breiden. De locatie kreeg ook nieuwe voorzieningen, zoals afvalbakken, verlichting, een toiletgebouw met douchegelegenheid en cameratoezicht. En een particuliere bewakingsdienst ging de veiligheid in de gaten houden.

Effect maatregelen

‘Aan de hand van gesprekken met de bewakingsdienst en met chauffeurs hebben wij in opdracht van Rijkswaterstaat gedurende 2 jaar onderzocht wat het effect van deze maatregelen is geweest,’ zegt Te Wierik, ‘uit deze interviews blijkt dat de chauffeurs erg tevreden zijn. Als je de capaciteit van een verzorgingsplaats uitbreidt trekt dat nieuw verkeer aan. Als je dan geen sanitaire voorzieningen aanbiedt, zoeken de chauffeurs hun eigen oplossing.’

Voorbeeldfunctie

De aanpak van verzorgingsplaats Lonnekermeer dient inmiddels als voorbeeld voor verbeteringen bij andere verzorgingsplaatsen.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Chauffeurs tevreden over verbeteringen bij Lonnekermeer (Foto: ANWB / WW / G.VEENHUIZEN)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.