Ontwikkeling BREEAM-NL Infra van start

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
De Dutch Green Building Council (DGBC), CROW en Rijkswaterstaat ontwikkelen samen BREEAM-NL Infra; een nieuw duurzaamheidsinstrument voor infrastructuur.

Eerder kwamen BREEAM-NL Nieuwbouw (sinds oktober 2009), BREEAM-NL Bestaande Bouw en Gebruik (sinds juni 2011) en BREEAM-NL Gebied (sinds september 2011) tot stand.

DuboCalc
Uitgangspunt voor de ontwikkeling van BREEAM-NL Infra is DuboCalc, een softwaretool ontwikkeld door Rijkswaterstaat. DuboCalc is een LCA rekenprogramma voor de Grond-, Weg- en Waterbouw (GWW-werken). Het berekent de effecten van een GWW-werk op het milieu, uitgedrukt in (milieu)kosten. Rijkswaterstaat brengt het beheer, het onderhoud en de gebruikersondersteuning van DuboCalc onder bij het samenwerkingsverband CROW-DGBC. Gezamenlijk zullen de partijen DuboCalc doorontwikkelen en uitbreiden tot BREEAM-NL Infra, waarbij het rekenprogramma de eerste module vormt. Het is de bedoeling dat BREEAM-NL Infra naast een duurzaamheidstool in de aanbestedingsfase, een compleet duurzaamheidskeurmerk wordt.

Open-source
De ontwikkeling van BREEAM-NL Infra wordt aangestuurd door een Stuurgroep BREEAM-NL Infra, gevormd binnen de samenwerking CROW-DGBC, met ondersteuning van onder andere Movares. Het is een open-source project, waarbij alle belanghebbenden in de infrastructuur worden uitgenodigd om persoonlijk deel te nemen aan de kennisontwikkeling en de te maken inhoudelijke keuzes. De Stuurgroep wil in september 2012 de rekensoftware zo ver af hebben dat er een versie 1.0 kan worden vrijgegeven.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.