Onderzoek SNM: meer snellaadstations voor Nederlanders elektrisch gaan rijden

maandag 20 juli 2015
timer 2 min
Voor veel Nederlandse automobilisten is de overstap naar elektrisch rijden nog groot, zo blijkt uit een online onderzoek van de Stichting Natuur en Milieu (SNM). Volgens tweederde van de respondenten zijn er nu nog te weinig laadstations om elektrisch te gaan rijden.


In opdracht van SNM heeft Kien Onderzoek het online onderzoek uitgevoerd onder leden van PanelWizard. De aanleiding voor het onderzoek was de opening van een het eerste snellaadpunt langs de A15 van exploitant Fastned. SNM wil met Project A15 zoveel mogelijk Nederlanders in de elektrische deelauto krijgen.

Veel Nederlandse automobilisten vinden dat er te weinig laadstations zijn. 64 procent van de deelnemers van het onderzoekspanel heeft geen idee waar de laadpalen in hun woonplaats of omgeving te vinden zijn en vier op de tien respondenten vrezen geen laadpaal te kunnen vinden.

Grotere actieradius

Bijna de helft van de deelnemers vindt dat een grotere actieradius elektrisch rijden interessanter zou maken. Zo vinden vier op de tien respondenten dat ze met een opgeladen auto minimaal 500 kilometer moeten kunnen rijden en zegt nog eens een kwart dat die afstand minimaal 400 kilometer moet zijn. Volgens Olof van der Graag, directeur Campagnes van Natuur en Milieu, is de gemiddelde actieradius van de meeste volledige elektrische auto’s 120 kilometer.

Verder schatten Nederlandse automobilisten het aantal laadpalen voor elektrisch rijden laag in. Van de respondenten kon 44 procent geen aantallen noemen. Van de deelnemers die dat wel deden, denken drie op de tien dat er minder dan 100 snellaadstations in Nederland zijn. In werkelijkheid zijn er 14.000 (semi-)publieke laadstations en 363 snellaadstations. Bij snellaadstations kan de auto in ongeveer 20 minuten worden opgeladen.

Meer informatie: Onderzoek SNM Project A15 – elektrisch rijden.

 
Auteur: Else Adriaans

Foto door: Ivica Drusany / Shutterstock.com.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.