Onderzoek school-thuisroutes voortgezet onderwijs in Westland

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Ee
Een grootschalig school-thuisroute-onderzoek onder scholieren van negen schoollocaties voor voortgezet onderwijs in de gemeente Westland is op 13 januari van start gegaan. De gemeente wil op basis van de resultaten gerichte maatregelen nemen om de routes die scholieren afleggen tussen hun woning en school verkeersveiliger te maken. De deelnemende scholen ontvangen een rapportage en een advies op maat voor aanvullende educatiemaatregelen. Naar verwachting nemen zo’nr 2000 leerlingen deel aan het onderzoek.

Voor het school-thuisroute-onderzoek wordt gebruik gemaakt van de internetapplicatie Opwegnaarschool.nl van Verkeersadviesbureau VIA. Deze applicatie maakt in de gemeente Westland onderdeel uit van Totally Traffic, het multimodulaire  meerjarige programma voor verkeerseducatie en verkeersveiligheid in het voortgezet onderwijs in Zuid Holland. Met behulp van de internetapplicatie tekenen scholieren hun school-thuisroute in en geven zij aan welke punten op deze route zij onveilig vinden. Op basis van deze informatie wordt beoordeeld op welke plekken maatregelen noodzakelijk zijn om de routes verkeersveiliger te maken.


Gedrag

Verkeersveiligheid wordt niet alleen bepaald door de inrichting van de weg, maar ook door verkeersgedrag. In het tweede deel van de educatiemodule krijgen de leerlingen dan ook opdrachten die zijn gebaseerd op de door henzelf ingevulde onveilige situaties. Ook wordt er aan de hand van filmpjes en stellingen aandacht besteed aan bewustwording van het eigen verkeersgedrag.

Compleet beeld

Het project richt zich op de eerste leerjaren van het voortgezet onderwijs in de gemeente Westland. Doordat alle locaties van de scholen meedoen, ontstaat er een compleet beeld van de school-thuisroutes van leerlingen. De betrokken schooldirecteuren zijn enthousiast over het project. De scholen staan in het hart van Greenport Westland, een regio met enorm veel economische activiteit. Dit brengt veel vrachtverkeer mee. ‘Wij willen dat onze leerlingen zich te midden van deze bedrijvigheid veilig kunnen verplaatsen’, aldus een van de schooldirecteuren.

 

De module Opwegnaarschool.nl bestaat al enige jaren, maar wordt nu voor het eerst toegepast op deze schaal in het voortgezet onderwijs. Michelle van de Laarschot van VIA: ‘De scholen kunnen via een licentie op VIA Stat, de resultaten van hun school inzien. Doordat de module onderdeel uitmaakt van het programma TotallyTraffic wordt er na het onderzoek op de scholen vervolg gegeven aan verkeerseducatie. TotallyTraffic is opgezet door het ROV-ZH, Stadsgewest Haaglanden, Stadsregio Rotterdam, de provincie Zuid-Holland en de Regionale Projectgroepen Verkeersveiligheid in Zuid-Holland. Het project in Westland wordt mede gefinancierd door Stadsgewest Haaglanden.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

verkeerswethouder Bram Meijer van de gemeente Westland tekent samen met leerlingen hun schoolthuisroute in.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.