Onderzoek naar parkeren

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Het hoge parkeertarief is nog steeds parkeerergernis nummer 1 bij de Nederlandse automobilist. Zo blijkt uit onderzoek door Intomart GfK uitgevoerd in januari in opdracht van Yellowbrick.

Naast de belangrijkste ergernis met betrekking tot het betalen voor het parkeren, staat op de tweede plaats, het vooraf moeten betalen van parkeergeld. Het verplicht gebruik van de chipknip of muntgeld staat op nummer drie in de ergernissen top 5, gevolgd door het nét te laat terug zijn bij de auto met een prent op de ruit. Teveel betalen is ergernis nummer vijf.

 

Parkeergarage

Verder blijkt dat 55 procent van de Nederlanders bij voorkeur parkeert in een parkeergarage. 27 procent  heeft geen voorkeur en slechts 18 procent parkeert liever op straat. De voorkeur voor een parkeergarage boven parkeren op straat komt - aldus Yellowbrick - voort uit gevoel van ‘zekerheid’: geen zorgen over veiligheid, parkeertijd en aanwezigheid plek. 46 procent van de ondervraagden vindt het onlangs geïntroduceerde parkeren per Euro in parkeergarages vernieuwend.

 

Krappe parkeerruimte

Ten aanzien van de ruimte bij het parkeren staat het 'asociale' parkeergedrag – auto's die meerder parkeerplekken innemen – hoog bovenaan. Ook het zoeken naar een plek (weinig parkeerruimte) is een grote ergernis met betrekking tot de ruimte bij het parkeren op straat. Smalle parkeerplaatsen staan ook in de top 3.

 

Onderzoeksspecificaties

Intomart GfK voerde dit onderzoek in opdracht van Yellowbrick uit in januari 2011. Yellowbrick doet jaarlijks onderzoek naar parkeerergernissen onder automobilisten in de leeftijd van 18 tot en met 55 jaar. Dit onderzoek wordt gehouden onder 1000 respondenten.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Foto: ANWB/AVD

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.