Onderzoek naar inzet gasnet voor transport waterstof
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gaat samen met Gasunie en TenneT onderzoek doen naar het transport van waterstof over een deel van het bestaande gasnet. Het onderzoek, onder de naam HyWay 27, moet duidelijk maken onder welke voorwaarden het bestaande gasnet (deels) kan worden ingezet voor transport van waterstof. Het eindrapport wordt eind 2020 verwacht. Hierna kan worden besloten over de realisatie van eventuele infrastructuur voor transport en opslag.
CO2-vrije waterstof - zogenaamde 'groene' waterstof - wordt gezien als kansrijke oplossing bij de transitie naar een duurzamer energiesysteem. Daarnaast levert de opschaling van waterstof ook economische kansen op. De gunstige ligging van Nederland speelt daarbij een grote rol.
Kosten
Recentelijk publiceerde het kabinet de kabinetsvisie waterstof. Als de huidige infrastructuur voor aardgas gefaseerd hergebruikt kan worden voor waterstof is dat vanuit kostenoogpunt een goede oplossing.
Europese waterstofmarkt
De waterstofmarkt is per definitie grensoverschrijdend. Om hier goed op in te kunnen spelen vindt het kabinet het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van zowel vraag als aanbod op de Noordwest-Europese markt. Havenbedrijf Rotterdam zal daarom het potentiële overzeese importaanbod in kaart brengen, net als de mogelijkheid van aansluiting van de waterstof hoofdinfrastructuur- de waterstofbackbone - op grensoverschrijdende pijpleidingen in Duitsland en België wordt onderzocht.
Gasopslag bij Langelo. Foto: Shutterstock.
Reactie plaatsen •