Onderzoek naar effect inzet traumahelikopter

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Een onderzoek naar het effect van de inzet van een traumahelikopter ten opzichte van hulp per ambulance geeft aan dat de tijdsduur voor patiënten waarbij het helikopter medisch team ter plaatse is geweest, langer duurt voordat ze op de spoedeisende hulpafdeling van het ziekenhuis arriveren dan voor patiënten waarbij alleen een ambulance ter plaatse is geweest. Dit heeft gevolgen voor de overlevingskansen.

Het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg en het UMC Utrecht vergeleken een groep traumapatiënten die in de periode 2003-2008 werden opgenomen in het St. Elisabeth Ziekenhuis. Hierbij kwam het grootste gedeelte van de slachtoffers uit Brabant en was vooral de helikopter uit Nijmegen of Rotterdam ter plaatste.

De ene onderzoeksgroep was eerst behandeld door het helikopter medisch team, waarbij bekend is dat er meer medische handelingen zijn verricht. De andere groep vergelijkbare traumapatiënten was direct per ambulance aangevoerd, aldus onderzoekster Mariska A.C. de Jongh van het St. Elisabeth Ziekenhuis.

Onderzoeksresultaten
De resultaten van het onderzoek ‘The effect of Helicopter Emergency Medical Services on trauma patient mortality in the Netherlands’ geven de indicatie dat bij deze onderzochte groep traumapatiënten, de medische hulp per helikopter geen aantoonbaar positief gevolg heeft voor de overlevingskansen.

Hoge ziekenhuisdichtheid
In Brabant waar het onderzoek heeft plaatsgevonden, zijn de rijafstanden kort en is de ziekenhuisdichtheid hoog. Dit lijkt de patiëntenzorg ten goede te komen door het snel kunnen bereiken van definitieve diagnose en behandeling.

Inzet traumahelikopter
Het is afhankelijk van verschillende factoren of de helikopter wordt ingezet. De centralist van de meldkamer maakt de keuze of er een helikopter wordt ingezet. Sinds 2011 zijn hiervoor eenduidige richtlijnen voor alle meldkamers. Ten tijde van het onderzoek was dit nog niet het geval.

Reactie op het onderzoeksrapport
Het Landelijk Netwerk Acute Zorg  laat in een reactie weten dat het belangrijk is dat er onderzoek wordt gedaan naar effectiviteit van de traumahelikopter. Dit onderzoek bevat echter een aantal tekortkomingen. Zo is er geen data vanuit de Mobiele Medische Teams (MMT) die bij het onderzoek betrokken zijn en werd er een relatief oude (in tijd) beperkte onderzoekspopulatie gebruikt.
Hierdoor is het niet wenselijk dat deze publicatie leidt tot conclusies over de huidige invulling van de traumahelikopters in de acute zorg. In toekomstig onderzoek naar gebruik van inzetcriteria zal door gebruik van meer data, meer inzicht worden gegeven over de totale operatie rond MMT-zorg.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.