Onderzoek met kentekenregistratie op A67

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

Vandaag (12 mei) start een verkeersonderzoek op de A67. Dit gebeurt met camera’s tussen Geldrop/Someren in de richting van Eindhoven en tussen Eersel en Eindhoven in de richting van Eindhoven. De camera’s registreren gedurende 2 weken kentekens, passagetijdstip en locatie van het passerende verkeer.

Deze registratie wordt gebruikt om weggebruikers die vaak op dit weggedeelte rijden te signaleren en een aanbod te doen om deel te nemen aan het project ‘Brabant in-car III’. Dit project wil de doorstroming op de A67 verbeteren en geeft deelnemende weggebruikers persoonlijke adviezen over bijvoorbeeld snelheid, rijstrook en invoegend verkeer. Deze adviezen worden via bestaande navigatiesystemen of smartphones (‘in-car’) aan de weggebruiker gepresenteerd. Kentekenregistratie en privacy

Anoniem
De kentekenregistratie is nodig om gericht potentiële deelnemers (automobilisten en vrachtwagenchauffeurs) te kunnen uitnodigen voor deelname aan het project Brabant in-car III. De camera’s worden uitsluitend gebruikt om het kenteken en het passagetijdstip te registreren van het verkeer voor het project Brabant in-car III. Na de deelnemerswerving worden de registraties gewist. Voor verkeerskundig onderzoek worden uitsluitend geanonimiseerde gegevens gebruikt. Snelheidsovertredingen en voertuigkenmerken zijn niet relevant voor het onderzoek en worden dus ook niet geregistreerd. De kentekenregistratie vindt plaats onder strikte voorwaarden, conform de geldende privacywetgeving.

Een overzicht met antwoorden op veelgestelde vragen over deze kentekenregistratie en het project Brabant in-car III is te vinden op www.sre.nl/projecten/brabant-in-car-III.

Belangrijke logistieke corridor
De regio Zuidoost-Brabant is, naast een toonaangevende regio op het gebied van High Tech Systems en Automotive, een belangrijke logistieke regio in Nederland. Snelwegen in Brabant verbinden de havens van Antwerpen en Rotterdam met het Europese achterland. De A67 is daarbij een belangrijke schakel. Op deze snelweg ontstaan vaak files en gebeuren veel ongevallen. Deze houden verband met het hoge percentage vrachtverkeer (gemiddeld 30%), veel (invoegend) woon-werkverkeer en het hoge aantal op- en afritten.

A67 als living lab
De A67 dient daarom als ‘living lab’ om drie geselecteerde in-car oplossingen van het project Brabant in-car III, die ontwikkeld zijn door marktpartijen, toe te passen. De ontwikkelde oplossingen richten zich op betere en op maat gemaakte informatie voor de automobilist en de vrachtwagenchauffeur. Deze informatie bestaat onder andere uit persoonlijke snelheidsadviezen, rijstrookkeuze, volgafstand tot de voorligger en in- en uitvoegadviezen om weggebruikers te helpen files op de A67 te verminderen en ongevallen te voorkomen.

Om te bepalen of de ontwikkelde in-car oplossingen een positief effect op de doorstroming van de A67 hebben, is een groot aantal deelnemers nodig die hun ervaringen met in-car oplossingen willen delen. Het project wordt mede gefinancierd door het ministerie van IenM, provincie Noord-Brabant en Samenwerkingsverband Regio Eindhoven. Brabant in-car III is onderdeel van het programma Beter Benutten.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.