Onderzoek: hoe kan autodelen opschalen?
Promovendus aan de Universiteit Utrecht Karla Münzel onderzocht voor haar promotieonderzoek waarom autodelen nog niet echt is doorgebroken, hoe autodelen opgeschaald kan worden en hoe dit een rol kan spelen in de omschakeling naar een ander transportsyteem. Ze onderzocht hiervoor he taanbod van verchillende vormen van autodelen en de vraagkwestie naar autodelen. Ze concludeert hieruit dat het privébezit van auto's voorlopig nog niet weg te denken valt, maar ook dat dat niet erg is. Autodelen zal, volgens Münzel, een volwaardiger component moeten worden binnen ons vervoersaanbod, als serieuze optie in combinatie met andere modaliteiten, wil autodelen een reeële kans maken om op grote schaal door te breken.
Het huidige transportsysteem is sterk gebaseerd op particulier autobezit en voertuigen die op fossiele brandstoffen rijden. Deze afhankelijkheid leidt niet alleen tot ecologische problemen als vervuiling van de leefomgeving en de ‘voetafdruk’ van de autoproductie. Ook op economisch en sociaal vlak heeft het transportsysteem zo zijn tekortkomingen: aanschaf en gebruik van een eigen auto zijn duur, maar in sommige situaties en gebieden leidt de afwezigheid van een eigen auto tot een sociaal isolement.
Münzel analyseerde onder andere de aanbodzijde van autodelen. Daarvoor keek ze naar de verschillende vormen van autodelen in Duitsland, dat kan worden beschouwd als een koploperland in autodelen, naar de verspreiding in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland en naar strategieën van leasebedrijven in Nederland die zich ook meer en meer richten op deelsystemen. ‘Wat opvalt is dat er tot dusver niet een "winnend" bedrijfsmodel is. Het verschilt per gebied welk bedrijfsmodel succesvol is.'
Autodelen kan wel degelijk opschalen, concludeert Münzel, mits het een van de opties is van een ‘multimodaal mobiliteitssysteem’, dat wil zeggen als een optie in een geïntegreerde dienst in combinatie met andere vervoerswijzen. Om mensen minder autoafhankelijk te maken en ervoor te zorgen dat de verschillende vervoerswijzen goed op elkaar aansluiten, zijn aanpassing van beleid en regelgeving nodig, aldus Münzel.
Reactie plaatsen •