Onderzeese elektriciteitsverbinding tussen Denemarken en Nederland

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Een nieuwe, onderzeese  HVDC (high voltage direct current) elektriciteitsverbinding tussen Nederland en Denemarken moet de energiemarkten van beide landen koppelen om in de toekomst voldoende capaciteit te bieden voor elektriciteitstransport, met het oog op een toename van windenergie.

In opdracht van elektriciteitstransporteur TenneT, start Grontmij op internationaal niveau met het verwerven van de benodigde vergunningen voor de aanleg van deze onderzeese kabelverbinding, de zogenaamde ‘COBRAcable’.

 

Europese elektriciteitsmarkt

Deze kabelverbinding draagt bij aan de ontwikkeling van een geïntegreerde (Noordwest) Europese elektriciteitsmarkt en de transitie naar meer duurzame energievoorziening.  Zo zal bijvoorbeeld in periodes met een overschot aan windenergie in Denemarken deze energie in Nederland kunnen worden afgezet. Daarnaast wordt ook de mogelijkheid onderzocht om offshore windparken in de buurt van de kabel aan te sluiten. Daarmee kunnen de kosten van nieuwe windmolenparken worden beperkt en duurzame energie bevorderd. De aan te leggen kabelverbinding is daarmee een stap op weg naar een geïntegreerde en duurzame Europese elektriciteitsmarkt.

 

MER

Grontmij gaat de vergunningen werven voor het Nederlandse en Duitse deel van het traject. Aan de Deense zijde gaat Energinet.dk dit organiseren. De benodigde vergunningen betreffen de aanleg, de bedrijfsvoering en het in stand houden van de installaties, zowel op land als op zee, tijdens de aanleg en na realisatie. Ook de uitvoering van een milieueffectrapportage (MER) maakt deel uit van de opdracht.

 

www.grontmij.nl

windpark Noordzee

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.